Talare
Socialt byggande och modernt självbyggeri den 19 – 20 september 2019
Helena Bjarnegård är sedan januari 2019 Sveriges Riksarkitekt med uppdrag att omsätta den av riksdagen fastställda arkitekturpolitiken för en gestaltad livsmiljö i praktiken.
Hur kan ett småskaligt socialt byggande bidra till att uppnå de arkitekturpolitiska målen? Helena Bjarnegård belyser frågeställningen från sin horisont i stora salen på fredag morgon, och medverkar även i den avslutande paneldiskussionen.
Commissioner for housing and accessibility, Municipality of Tübingen
Julia Hartmann är arkitekt och har en master i Integrated Urbanism and Sustainable Design från Stuttgarts universitet. Hennes intressen rör främst boende och marginaliserade urbana platser, deras innevånare och deras potential. Hon har arbetat med prisbelönta WWMArchitetcs (London) och ’die Baupiloten’ (Berlin) med allt från design av offentliga utrymmen till strategisk stadsplanering.
Som Tübingens Commissioner for housing and accessibility är Julia en av de centrala krafterna i Tübingens framgångsrika satsning på byggemenskaper som hörnsten i bostadsbyggandet.
Julia presenterar Tübingens arbete med byggemenskaper i stora salen på fredag efter lunch.
Håkan Thörn är professor i sociologi. Han är också koordinator för Forum för forskning om civilsamhälle och sociala rörelser (CSM)och ansvarig för temat Social Relations vid Centre for Globalization and Development at Gothenburg University
Håkan Thörns forskning handlar om globalisering och sociala rörelser och han har skrivit ett flertal böcker på dessa teman. Håkan Thörn leder för närvarande forskingsprojekten Kollektivboende och hållbar stadsutveckling och Deltagande i renovering: Mot ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart miljonprogram?
Recetas Urbanas är ett spanskt arkitekturkollektiv som driver tillsammansbyggande i Jubileumsparken i Göteborg.
I Frihamnen i Göteborg är luften lite friare och svängarna tas ut med en serie arkitektoniska interventioner som formar Göteborgs nya stadspark Jubileumsparken. Parken byggs upp med medskapande i en byggprocess med veckolånga byggworkshops.
Recetas Urbans talar under torsdag eftermiddag.
I Gerlesborg uppförde 12 vänner ett flerbostadshus tillsammans och bevisade för världen att det omöjliga visst kan bli möjligt.
2014 satt ett gäng äldre kvinnor i Gerlesborgstrakten och pratade om att bygga ett hus tillsammans. En del av dem bodde redan i hus i området, andra bodde på andra håll. Resultatet av tankarna blev att ett medborgarförslag lämnades in till Tanums kommun och kommunen föreslog en bit detaljplanelagd mark i Gerlesborg där ett byggprojekt av detta slag möjligen skulle kunna ske.
Gruppen bildade en byggemenskap i form av en ekonomisk förening (kooperativ) och slog till och köpte den kommunala marken. Byggemenskapen fick kontakt med en erfaren lokal byggare, en engagerad arkitekt och en handlingskraftig projektledare. Framförallt odlade de ett gemensamt jävlaranamma.
Idag står ett välbyggt bostadshus på plats med 12 lägenheter. Påvägen uppfann Hogslätts vänboende den förtroendefulla byggprocessen där alla drar åt samma håll. Hogslätts vänboende presenteras av Paula Oksanen och Gunilla Larsson i stora salen på torsdag eftermiddag.
Nils Phillips är ordförande i det lokala utvecklingsbolaget Röstånga Utvecklings AB (svb).
Röstånga Utvecklings AB (svb) är ett gemensamt lokalt fastighetsbolag med mer än 450 delägare i den lilla skånska byn Röstånga. Bolaget investerar sedan 2011 i tomma eller nedgångna fastigheter, renoverar och hyr sedan ut. Genom bolaget äger byborna nu tillsammans idag sju fastigheter varav fem lägenheter, en restaurang, ett bryggeri och Sveriges minsta konsthall. All vinst återinvesteras i bygden.
Just nu arbetar Nils Philips med att fylla restaurangen i Röstånga med musikaliskt innehåll. Under sommaren 2019 har restaurangen saknat en krögare som driver verksamheten, men eftersom mötesplatsen och musiken behövs i byn så organiserar Röstånga under hösten pop-up-kvällar med frivilliga, lokala gästkockar, allsång och konserter.
Nils Philips är en inspirerande talare och Röstånga ett lysande exempel på kraften i lokal samverkan. Nils talar i stora salen på fredag morgon.
Experimenthusen i Svartlamon i Trondheim är fem radhus byggda av de boende, med mycket stora inslag av återbrukade byggmaterial. Bakom det uppmärksammade projektet står norska arkitektkontoret Nøysom arkitekter.
Självbyggeriexperimentet i Trondheim är en framgångssaga som både inspirerar och förskräcker: kan man verkligen göra såhär? Och hur funkar egentligen ett lokalt icke vinstdrivande bostadsbolag? Projektet presenteras under seminarie 2 på torsdagen.
Egnahemsfabriken har på kort tid etablerat en uppskattad social mötesplats kring socialt byggande och genomfört flera husprojekt tillsammans med ungdomar, äldre och nyanlända.
Hur går det till att göra husbyggande för alla till en knutpunkt i lokalsamhället? Vad kan sexton ungdomar uppnå på en sommar? Vad fick Eva med sig från studiecirkeln? Hur går det med huset som Mikael bygger till sin mamma på Berget? Vad får man göra själv och kan man verkligen spara något på det? Och vad är egentligen kopplingen mellan en hammare och en falafel? Egnahemsfabriken presenterar i stora salen på fredagens morgon.
Kerstin Kärnekull är medlem i forskargruppen Bo i Gemenskap och aktiv i kollektivhusrörelsen
Kerstin Kärnekull är arkitekt och har arbetat med boendefrågor i hela sitt yrkesverksamma liv. Hon är medlem i forskargruppen Bo i Gemenskap (BIG) och bor i kollektivhuset Färdknäppen i Stockholm sedan starten 1993.
Kerstin har varit verksam som utredare, forskare och utbildare. Numera föreläser hon om seniorboende och bygg- och bogemenskaper. Kerstin höll nyligen ett uppmärksammat ”brandtal” på Arkitekturgalan 2019 om nödvändigheten av social infrastruktur i boendet.
Just nu arbetar hon med den tredje och omarbetade upplagan av ”Gemenskap och samarbete i kollektivhus och bogemenskap”.
Kerstin talar under seminarie 3 på torsdagen.
Erik Wallberg, är advokat, Front Advokater och arbetar med särskild inriktning mot fastigheter.
Erik Wallberg leder advokatbyråns Fronts grupp för fastighetsrätt där ca 20 personer är verksamma. Bland uppdragsgivarna finns såväl offentliga som privata aktörer och uppdragen avser rådgivning inom hela det fastighetsrättsliga området inklusive entreprenad.
Under konferensen deltar Erik på seminarie 10, efter lunch på fredagen.
Susanna Elfors är tekn dr och expert på hållbar stadsdelsutveckling. Driver företaget Sustopia samt är medlem i ekonomiska föreningen Bagarmossen Resilience Centre som driver ett co-working space.
Susanna Elfors har doktorerat inom ämnet bebyggelseanalys på KTH med en avhandling som handlar om hur det lilla grannskapet kan bli mer socialt och ekologiskt hållbart.
Sedan 10 år tillbaka driver jag Susanna eget företag med fokus på lokal utveckling och hållbar fastighetsförvaltning och stöd till fastighetsägare och kommuner att bidra till ökad social och ekologisk hållbarhet. Susanna har arbetat i flera olika stadsdelsprojekt runtom i Stockholm och skrivit böcker om hållbar stadsdelsutveckling.
I stadsdelen Bagarmossen driver Susanna tillsammans med tre andra entreprenörer inom hållbarhetsområdet ett lokalt resiliencenter som har lokala permakulturodlingar och arbetar för ökad gemenskap och resiliens i närområdet.
När Susanna Elfors inte arbetar med lokal utveckling, ägnar hon sig åt att bidra till mer hållbart resande via Tågsemester.nu och Facebookgruppen Tågsemester som hon startade för fem år sedan.
Ingenjör och delägare, Conplan, Tyskland.
Lars Straeter är en av ägarna till det tyska projekt- och arkitektkontoret Conplan som under de senaste 30 åren genomfört fler 100 sociala byggprojekt, i skalor från 3 till 130 bostäder och med olika kombinationer av bostäder, arbetsplatser och sociala funktioner.Kontorets arbetsmetod vid genomförandet av projekt är att först följa gruppen för att identifiera deras sätt att vara och leva, däribland behovet av gemensamma ytor, ekologiska frågor, generationsfrågor, energiförsörjning och bilpooling med mera. Conplan har idag 4 kontor med totalt 18 anställda
Vid sidan av sitt arbete med byggemenskaper i Tyskland har Lars stort engagemang i utvecklingsbistånd i Afrika och Afghanistan.
Lars Straeter kommer att tala i stora salen under torsdagens förmiddag och visar en rad av kontorets landsbygds- och stadsprojekt, med fokus på projektutveckling.
Kerstin Kärnekull är arkitekt A/MSA, anställd på ferrum arkitekter i Göteborg.
Helena Westholm är privatanställd, projekterande arkitekt sedan mitten av 1970-talet med fokus genom åren på bostäder och skolbyggnader, ofta med inriktning på energieffektivt byggande och miljöaspekter. Periodvis fysisk planering för olika kommuner och genom åren ett tiotal forskningsprojekt.
Helenas erfarenheter av socialt byggande är flera; ekoby i Karlstad, bostadskooperativ i Kanada, ombyggnad av miljonprogram, bogemenskap i Högsbo och många andra. Just nu är Helena Westholm är ansvarig arkitekt för bogemenskapen Under Samma Tak på Riksdalergatan 8 i Göteborg. Huset, som rymmer 59 lägenheter och gemensamma lokaler, beräknas vara inflyttningsklart i mars 2020.
Helena talar under seminarie 1 på torsdagen.
Anders Nyquist är Arkitekt SAR/MSA, Honorary Doctor of Technology och driver kontoren Anders Nyquist Arkitektkontor AB/EcoCycleDesign i Göteborg och Njurunda.
Anders Nyquist har sedan 1962 arbetat som arkitekt, samhällsplanerare, föreläsare, rektor, entreprenör och egen företagare, ständigt med inriktning mot miljö- och kretsloppsanpassade projekt, både i Sverige och utomlands.
Anders har utvecklat socialt boende för småhus och flerbostadshus och flera självbyggeriprojekt. Utanför Sundsvall ligger Rumpans by- Sveriges första kretsloppsanpassade by, och om den kommer Anders prata med utgångspunkt i sin nya bok: ”Rumpan: 50 år – visioner och förverkligande”. Anders talar under seminarie 2 på torsdagen.
Ola Nylander är professor i bostadsarkitektur på Chalmers, författare samt föreståndare för CBA, Centrum för boendets arkitektur.
Ola Nylander är en välbekant arkitektröst i Sverige och har genom undervisning och skrivande stimulerat många unga arkitekter till att lära sig att urskilja skillnader i kvalitéer i lägenhetsplaner. Ola Nylander är nu aktuell med boken Svensk bostadsarkitektur, utveckling från 1800-tal till 2000-tal. Ola talar under torsdagens inledande pass och ger då ett historiskt perspektiv på de sociala byggrörelserna.
Expert på Boverket, tidigare bland annat utredningssekreterare på Regeringskansliet, Socialdepartementet, utredningen Bostäder för äldre (SOU 2015:85)
Ulrika Hägred är huvudförfattare till Boverkets vägledning som vänder sig till kommuner som är intresserade av att låta byggemenskaper få en plats i bostadsförsörjningen och stadsutvecklingen. Ulrika talar i stora salen på torsdagsmorgonen, under konferensens inledningspass.
Kontrapunkt i Malmö är en kollektiv och kreativ kraft för rättvisa, solidaritet och gräsrotsdemokrati och kampanjen Bygglove är verktyget för att återuppbygga Kontrapunkt som Malmös kreativa och solidariska hjärta! Den är ett unikt samarbete mellan byggbranschen, civilsamhället och gräsrotsrörelserna.
Kontrapunkt i Malmö behövde lämna sina gamla lokaler på Västanforsgatan på grund av bygglovsteknikaliteter. Så när verksamheten flyttade in i nya lokaler ville man göra allt rätt från början. I gänget finns en mångårig erfarenhet av att bygga, men inte av att leda en effektiv bygglovsprocess. Nu driver man en insamling av 1,5 miljoner kronor via en ”solidarisk växlingskurs” där inte bara pengar räknas.
Programmet Divercity utgör den största samlade innovationssatsningen på byggemenskaper någonsin i Sverige.
I projektet ingår ett stort antal kommuner, arkitekter, byggemenskaper, kreditgivare och andra aktörer. I september 2019 har Divercity hunnit starta upp ett flertal av sina delprojekt och genomföra delar av planerade åtgärder, vid konferensen redovisar projektet bland annat sin pågående kartläggning av kommunernas arbete med Byggemenskaper. Divercity presenterar sitt arbete under seminarie 1 på torsdagen.
Mikael Bengtsson är VD på allmännyttiga Viskaforshem AB i Borås kommun.
Utbildad civilekonom fann Mikael Bengtsson intresset för byggnader genom sin bostadsrättsförening i Stockholm (som de boende skötte själva, så som var tanken en gång i tiden…) och genom eget byggandet av en sommarstuga i Bohuslän. Mikael är välkänd för sin förmåga att hitta oväntade lösningar på sociala problem och att tänka annorlunda.
Så har han antagit utmaningen att inte bara styra Viskaforshem utan också vända hela det gamla brukssamhället Viskafors, som blev av med sitt väveri och gummifabrik, under en 10-årsperiod. Arbetet har kommit en bra bit på vägen och nyligen tog första spadtaget för nästa steg i arbetet. Viskaforshem bygger 13 små trähus med fyra egna väggar, unikt idag, och dessutom en trygghetsbostad med 30 lägenheter som ska bli så bra att äldre i villor säljer och flyttar in, och utvecklar centrum med en blomsteraffär. Det handlar inte bara om att bygga hus utan att bygga samhälle.
Mikael Bengtsson talar under seminarie 4 på torsdagen.
Arkitekt, delägare Kjellgren Kaminsky Arkitekter. Joakim har tilldelats Carl Larsson stipendiet, Ung Svenska Form samt vunnit pris för bästa vision vid World Architecture Awards. Han har bl.a. arbetat på UN-Studio i Holland och Wingårdhs arkitekter i Göteborg.
Kjellgren Kaminsky är tillsammans med Hans Eek arkitekter för Sveriges första crowdfoundade hyresrätter för ETC Bygg. Ett unikt projekt som kan förnya den svenska bostadsmarknaden. De har idag vunnit markanvisningar i Västerås, Malmö och Växjö. Utöver sin innovativa finansiering är husen även i framkant gällande hållbart byggande med massiv trästomme, solceller och samordnad odling genom ETC Tomat. Joakim Kaminsky presenterar projektet i stora salen under fredagens morgonpass.
Ulrika Egerö är ordförande i riksföreningen Kollektivhus Nu.
Ulrika är boende i kollektivhus sedan 33 år och sedan 2014 ordförande i Kollektivhus Nu.
Intresset för kollektivhus och bogemenskaper ökar lavinartat, men byggandet av nya går trögt. Kollektivhus Nu har tagit fram ett typprogram som på bara 4 sidor beskriver vad en behöver tänka på när en planerar nya kollektivhus.
Kansliråd, Finansdepartementet, Enheten för bostäder och byggande
Lars Arell har arbetat med plan-, bygg- och bostadsfrågor i Regeringskansliet sedan 2010. Var under åren 2017–18 huvudsekreterare i utredningen om kommunal planering för bostäder. Utredningen presenterade i maj 2018 sitt slutbetänkande Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar. En huvudslutsats i utredningen är att vare sig staten eller kommunerna har en tydlig uppfattning om hur stor bostadsbristen i Sverige egentligen är.
Arbetar just nu med att ta fram underlag till den budgetproposition som troligen presenteras ungefär samtidigt som konferensen. Lars Arell talar i stora salen under det avslutande passet på fredagen.
Arkitekt och medgrundare av innovationsorienterade arkitektkontoret Theory Into Practice. TIP kombinerar analys, design och innovation för att skapa nya möjligheter.
Max 4 Lax är ett av TIPs senaste initiativ, som bemöter behovet av bostäder med hög kvalitet och låg hyra (max 4000 kr/mån). Inte minst bland äldre kvinnor efterfrågas boende som är rimligt för plånboken. Trygghet och gemenskap är eftersökt, men utbudet av “gemenskapsboenden” är idag begränsat och köerna långa.
Max 4 Lax kommer särskilt rikta in sig på den stora andelen bostadshus som byggdes på 60- och 70-talet och som nu står inför stora renoveringar. Genom olika principer för om- och tillbyggnad ska projektet visa att det är möjligt att hålla nere boendekostnaderna, så att även pensionärerna kan bo kvar i områden där de trivs. Hittar projektet en lösning för denna stora grupp med låga inkomster så är steget inte långt till att möta behoven hos väldigt många fler. Anna Sundman presenterar projektet under seminarie 3 på torsdagen.
Petra Henriksson är arkitekt och utvecklingsledare för Bredbandsbullerbyar på Solatum i Sollefteå.
Petra Henriksson är uppvuxen i städer men jobbar nu med utveckling av byar på landsbygden. Resan till landet började med insikten att landsbygden – där jorden och skogen och vattnet fortfarande finns – är den plats där den helt nödvändiga omställningen har en chans att äga rum. Man kan idag få intrycket i många medier att landsbygden med skolnedläggningar och mackdöd är en plats som behöver ”räddas” av städerna, men Petra Henriksson menar att det är precis tvärt om: det är landsbygden som kan rädda oss alla.
Nu står vi inför ett tvingande systemskifte som bla. innebär att utsläpp och därmed exploatering av naturresurser måste minska med minst 70 % på tio år. En extremt kort tid. Men hur ska det gå till? Genom projeket Bredbandsbullerbyar i Sollefteå, är målet att sammanföra en mängd olika intressen. Stadsbors behov av närhet till skog, ren luft, rent vatten och ett lugnare tempo. Gamla hus behov av någon som bor i dem. Sollefteå kommuns behov av nya invånare. Samhällets akuta behov av omställning på lokal nivå, och människors behov av meningsfulla sociala sammanhang och en gripbar tillvaro närmare de livsuppehållande systemen. Petra talar under seminarie 5 på torsdagen.
Styrelseordförande i Ekobanken och tidigare vice vd i banken under 14 år.
Kristoffer har arbetat med kreditgivning till hållbara företag och organisationer i mer än 15 år. Det har handlat om allt från förskolor, skolor, omsorgsföretag, förnybar energi, hållbara byggen och olika former av gemenskapsboenden. Han har även arbetat med marknadsföring av Ekobanken och är anlitad som föreläsare inom kreditgivning i hållbara och värderingsdrivna banker.
Just nu fokuserar Kristoffer Lüthi på att föra ut budskapet att många aktörer behövs för att nya boendelösningar ska kunna skapas. Det krävs att alla hjälper till för att något ska bli av och det gäller både boendegrupper, kommuner, banker, rådgivare och byggare. Här krävs ett stort informationsarbete och att vi tillsammans tänker nytt. Kristoffer deltar i paneldiskussion i stora salen på fredagens eftermiddag.
Planeringsledare för social hänsyn i upphandling
Arbetsmarknad och vuxenutbildningen, Göteborgs Stad.
Hur använder Göteborgs stad social hänsyn i upphandling? Kommunen använder sina företagskontakter för att prata om rekryteringsmöjligheter, och just nu är majoriteten av de aktuella upphandlingarna inom byggbranschen.
Delta på seminarie 9 på fredagen för att höra Sami Thuresson berätta om kommunens verktyg och insatser för att få fler i arbete, inte minst långtidsarbetslösa och nyanlända. Läs mer om social hänsyn i upphandling i Göteborg på https://socialhansyn.se
projektledare Innovationsplattform Borås – handläggare sociala investeringar i staden, stadsledningskansliet i Borås
Hur skapar vi en mer innovativ offentlig sektor? Borås har just börjat arbeta med att styra och leda utifrån tillit i offentlig sektor och vann priset ”Årets innovativa kommun” 2019. Hör Carola Samuelsson berätta om hur man kan arbeta förebyggande istället för att släcka bränder och vad värde och effekt egentligen kan betyda. Läs mer på Innovationsplattform Borås hemsida.
Jonas Lundgren, arkitekt SAR/MSA på Radar arkitektur & planering i Göteborg
På Radar arbetar man tvärsektoriellt med arkitektur, planering, landskapsarkitektur och etnologiska perspektiv sedan 15 år. Det gör det möjligt för dem att arbeta i de gränssnitt som lätt blir ytor där saker ”faller mellan stolarna”. Radar har också en aktiv FoU-avdelning som inte bara skapar nödvändig kunskap till deras projekt, utan också löpande utvecklar det interna kunskapsarbetet. Projektet Radar ska prata om handlar om att kombinera ett aktivt lyssnande på beställare och hur de vill leva och bo tillsammans med höga krav på energibesparande åtgärder. Radar vill diskutera just det aktiva lyssnandet: hur väl rustade är byggbranschen egentligen för det i en komplex tid? Och vad finns att lära av projekt där beställare samtidigt är boende?
Regionutvecklare -Kulturarv, Västra Götalandsregionen/Västarvet
Björn Ohlén har arbetat i över 10 år med byggnadsvård och hållbart byggande som chef för VGRs kunskapscenter på Nääs, Lerums kommun. Nu är Björn projektledare för det regionala utvecklingsprojektet Hållbara platser. Nu arbetar han som processledare med att stödja lokala utvecklingsprocesser. På många platserna är kostnader för att bygga en flaskhals. Bland annat fastighetspriser och möjlihet att låna förhindrar inflyttning av nya människor – trots att platsen kan vara attraktiv. Att hitta alternativa former för byggande, gärna med social inkludering är enligt Björn en nyckelfråga i den lokala utvecklingen.
Partistyrelsen Miljöpartiet. Vice ordförande i Fastighetsnämnden i Göteborg, ansvarig för bostadsfrågor i Miljöpartiets partistyrelse
Emmali är en stadsbyggnadspolitiker som brinner för att använda stadsutveckling och bostadspolitik till att skapa förutsättningar för ett hållbart samhälle. I Göteborg har Emmali bland annat engagerat sig i kommunens arbete för fler bygg- och bogemenskaper. Tillgång till bostad är en mänsklig rättighet, men Emmali arbetar för ett socialt perspektiv i hela samhällsplaneringen, där frågor om segregation, trygghet, folkhälsa och att skapa mellanmänsklig tillit står i fokus. Förutom att minska klimatpåverkan på bygget såväl som för alla som sedan använder staden, såklart!
Just nu är Emmali aktuell som stadsbyggnadspolitiker i opposition till det nya styret i Göteborg. Som nybliven ledamot i Miljöpartiets partistyrelse har hon precis tagit sig an den nationella bostadspolitiken.