Värdar och initativtagare
Socialt byggande och modernt självbyggeri den 19 – 20 september 2019
Bakom konferensen Socialt byggande och modernt självbyggeri står en lite ovanlig konstellation av aktörer. En konstellation som är på ett vis fullt logisk – på ett annat vis överraskande. Vi kommer från allmännytta, Göteborgs stad, innovations- och forskning, akademi, arkitektföretag, områdesutvecklingsprojekt och från en statlig myndighet.
För att arrangera konferensen tillsammans har vi sökt oss utanför våra invanda – och stundtals mer bekväma – territorier. Vi inspireras av varandras och våra gemensamma historier. Framförallt förenas vi av en nyfikenhet på vad som går att uppnå, eftersom vi urskiljer de värden som kan skapas när det ges förutsättningar för människors deltagande och självorganisering. Vi tror att socialt byggande i dess olika former kan bidra till både nya jobb och nya bostäder. Vi tror att det kan skapa bra arkitektur, välgjorda miljöer, social resiliens och sammanhållning. Och att det genererar många andra samhällsvärden på vägen.
Göteborg är en stad som vågar och vill bygga annorlunda. I den nya arkitekturpolicyn som byggnadsnämnden antog under 2018 slås det fast att Göteborg ska ”utvecklas till en modig förebild inom arkitektur, genom att arbeta med processer som till exempel tillfällig arkitektur”.
Vi vill medverka till att pröva och flytta gränserna och se till att det blir mer utav sådan modig arkitektur, såväl permanent som tillfällig.
På senare har Göteborg gjort tydliga satsningar både på bygg- och bogemenskaper. Vi ser värdet även av sådana satsningar och vill inte vara sämre. Tvärtom – vi vill ta täten.
Mistra Urban Futures är ett internationellt forsknings- och kunskapscentrum som arbetar med hållbar stadsutveckling. Alla projekt som genomförs drivs tillsammans av praktiker och forskare med målet att förverkliga den rättvisa, gröna och tillgängliga staden. Centrumet finansieras av Mistra – Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, Sida och ett konsortium bestående av Chalmers, Göteborgs universitet, IVL Svenska Miljöinstitutet, Göteborgs stad, Göteborgsregionens kommunalförbund, Länsstyrelsen i Västra Götalands län och Västra Götalandsregionen.
Boverket är den statliga myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende. Vi arbetar med frågor som rör fysisk planering, byggande och förvaltning av bebyggelse samt bostadsförsörjning och bostadsfinansiering. Det innebär bland annat att ta fram föreskrifter och vägledningar, ansvara för tillsyn över tillämpningen av plan- och bygglagen, administrera statliga stöd samt att utreda och analysera frågor inom vårt verksamhetsområde.
Egnahemsbolaget, som grundades 1933, har sitt ursprung i egnahemsrörelsen. Under -30 och -40 talet stod de bakom byggandet av flera hundra egnahem i Göteborg som uppfördes av de boende. De bidrar med historisk förankring och är i en process där de utreder hur de som kommunal bostadsutvecklare kan bli en del i den moderna självbyggerirörelsen.
Familjebostäder i Göteborg AB äger och förvaltar drygt 18 000 hyreslägenheter i Göteborg. I nära samverkan med våra kunder utvecklar vi levande bostadsområden som skapar bestående värden för våra kunder, medarbetare och ägare. Familjebostäder har lägenheter i så gott som hela Göteborg. Familjebostäder ingår i Förvaltnings AB Framtiden och är helägt av Göteborgs Stad.
Den ideella Föreningen för Byggemenskaper samlar, utvecklar och förmedlar kunskap om byggemenskaper och utgör en gemensam plattform för alla som har intresse för byggemenskapens idé. Föreningen arrangerar konferenser, seminarier och studieresor. Vi medverkar på kommuners aktiviteter och samordnar också ett kommunnätverk. Föreningen ger också råd till enskilda grupper som vill genomföra en byggemenskap. Vi deltar i debatten om stadsplanering och samhällsplanering och verkar på så sätt för de bärande idéerna om byggemenskaper.
Inobi är ett kunskapsföretag inom samhällsbyggnadssektorn med visionen att vara en ledande kunskapsaktör i det hållbara samhällsbyggandet. För oss handlar framgångsrik gestaltning av livsmiljöer om att ständigt fördjupa, utmana och förmå integrera förståelsen för de sociala, ekologiska och ekonomiska utmaningar som villkorar samhällsbyggandet. Inobi är delaktiga i att forma ett modernt socialt byggande genom ett flertal initativ och engagemang med fokus på byggemenskaper och ekobyar.
Med centrum för boendets arkitektur, CBA, bygger vi en nationell plattform för kunskapsförmedling, diskussion, utvecklingsarbete och forskning kring boende och bostad. En plattform för ökad samverkan mellan näringsliv och akademi med gemensamma forskningsansökningar och FoU-projekt för bostadsutvärderingar och bostadsutveckling och utveckling av ny kunskap inom teknik, ekonomi och sociala frågeställningar.
Bergsjön 2021 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv. Vägen dit går via delaktighet, aktiviteter, nybyggnation och projektprocesser som stärker Bergsjön på både kort och lång sikt. Plattformens medlemmar är: ByggGöta, Nordin Fastigheter, Balder, Egnahemsbolaget, Familjebostäder, GöteborgsLokaler, Willhem, Victoria Park, SHH Bostad och Wallenstam. Läs mer på hemsida och facebook.
Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsfrågor inom Göteborgs Stad är samlade i Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildningen. Uppdraget är att ha det övergripande ansvaret för den kommunala vuxenutbildningen samt att för hela stadens anordna arbetsmarknadspolitiska åtgärder för att främja sysselsättningssituationen. Visionen är att vi tillsammans skapar förutsättningar för studier och arbete.