Talare och gäster
Möt människorna, rörelserna, initativen
Helena Bjarnegård är sedan januari 2019 Sveriges Riksarkitekt med uppdrag att omsätta den av riksdagen fastställda arkitekturpolitiken för en gestaltad livsmiljö i praktiken.
Hur kopplar de europeiska målsättningarna formulerade inom ramen för New European Bauhaus för de svenska bostads- och arkitekturpolitiska målen? Helena Bjarnegård är den som kan dra samman kopplingarna mellan policynivå och utförare.
Regeringens särskilda utredare om en socialt hållbar bostadspolitik
Vägen till en egen bostad är idag lång och snårig med höga trösklar och långa väntetider för att etablera sig både inom det hyrda och det ägda beståndet. Regeringen har tillsatt en särskild utredning om social bostadsförsörjning med uppdrag att utreda hur det kan bli enklare att etablera sig på den ordinarie bostadsmarknaden.
Utredningen handlar också om att motverka boendesegregation och förbättra förutsättningarna för jämlika uppväxt- och levnadsvillkor. Som särskild utredare verkar Karolina Skog som var miljöminister fram till 2019, dessförinnan kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad och bostadsförsörjning i Malmö. Hon har även varit ledamot i Bostadsplaneringskommittén (SOU 2015:59) samt Sambyggnadsberedningen inom SKR.
Louis Schulz är medgrundare av det aktionsinriktade brittiska arkitektkollektivet Assemble Studio. Assemble, grundades 2010 för att arbeta med projekt inom konst, design och arkitektur utifrån utgångspunkten att i alla projekt främja direkt handling, bottom-up-planering och DIY-anda.
Assemble har förverkligat ett stort antal urbana utvecklingsprojekt drivna utifrån lokala behov. I centrum står hela tiden en kombination av hantverk och lokal uppfinningsrikedom och i varje projekt arbetar studion nära med invånare, volontärer och andra lokala samarbetspartners. Under konferensen talar Louis Schulz om tankarna bakom den pågående omvandlingen av 25 Princelet Street i London:
25 Princelet Street in Spitalfields was the home of the architect, cybernetician, conservationist, builder, beekeeper, and campaigner Annetta Pedretti until her death in 2018. An obsessive polymath, her work has been all but forgotten. Her large home has been given to charity and is to be used as a social centre for all, and a base for mounting a resistance against proprietaries society, and campaigning for land reform and housing justice for all.
Louis Schulz leder projektet och kommer att diskutera vad vi vet om Annettas liv och arbete, samt planerna på att använda platsen – föralltid befriad från landspekulation – som en plats som kan katalyera motstånd mot den ständiga omvandlingen av staden.
Robert Temel är arkitekt, sociolog, konsult, författare och forskare inom urbana system med bas i Wien. Hans ämnesområde omfattar skapandet och användningen av arkitektur, bostäder och offentliga rum i städer.
Han är författare till ett flertal böcker om aspekter av socialt b yggande, bland annat Baukultur for Urban Neighbourhoods. Process Culture through Concept Tendering; Building a piece of the city. Living at Helmut Zilk Park, och Design instead of participation. The Vienna Sargfabrik as a sample project of urban life publicerad i Together! The New Architecture of the Collective .
Han är även medförfattare till staden Wiens Foundations for cooperative planning procedures , talesperson för den Österrikiska plattformen Baukulturpolitik, ledamot i Kulturministeriets rådgivande organ samt medgrundare och styrelseledamot i Initiative für gemeinschaftliches Bauen und Wohnen, mm.
Robert Temel har varit involverad i alla delar av det sociala byggandet i Wien och kommer förmedla en del av sina erfarenheter i sin Key Note under konferensens inledande plenarsession.
Kerstin Kärnekull är arkitekt och redaktör för Kollektivhus Nus hemsida och tidning Bo tillsammans. Hon har arbetat med boendefrågor i hela mitt yrkesverksamma liv och tidigare varit verksam som utredare, forskare och utbildare, bland annat som utvecklingschef på Allmännyttan/SABO och vd för utbildningsföretaget BFAB.
Sedan 1976 är Kerstin en del av forskargruppen Bo i Gemenskap, som arbetat och arbetar för fler kollektivhus och bogemenskaper i Sverige, hon själv i kollektivhuset Färdknäppen sedan nästan 30 år tillbaka. Under senare år har hon föreläst om seniorboende och kollektivhus, i Sverige och internationellt samt skrivit ett antal rapporter om utvecklingen av bygg- och bogemenskaper i olika länder och om forskningsläget i Europa.
Nyligen publicerade Arena rapporten ”Kollektivhus och tanter” av Kerstin Kärnekull och Birgit Assarson och nu pågår arbete med projektet ”Brukardriven boendeutveckling i Danmmark, Nederländerna och Österrike” delvis finansierat av ARQ. I Sverige byggs nästan alla nya bostäder för anonyma kunder. I Europa finns på många håll alternativ drivna av startargrupper och lokala föreningar, inriktat på gemenskap och lokalt samarbete och med en hög grad av brukarinflytande. Det kan kallas Community-led housing/CLH eller Collaborative housing.
Kerstin talar om de olika europeiska initiativen till Community led housing på torsdagen, samt är seminarievärd för seminariet Nordiska spår.
Steen Møller är projektledare, uppfinnare, tänkare, ekobonde, högskolelärare och folkbildare. Han blev legendarisk som initiativtagare till den självförsörjande danska ekobyn Friland, med hus som är till 100% uppförda av lokala naturmaterial och återbruk till mycket små budgetar.
Idag är han åter aktuell som upphovsperson till projektet Grobund, en ny ekoby i Ebeltoft, där ambitionen är att ta ytterligare ett steg mot livsmiljöer som är helt skuldfria och avfallsfria, och där husen fungerar frikopplade från samhällets strömförsörjning, värme och avloppssystem.
Steen är just nu aktuell med föredraget Kærlighed og Spildevand och ger vid konferensen en presentation av aktuella projekt och sina erfarenheter av att bryta ny mark genom att bygga okonventionellt under plenapass 3 – Omställning: mot hållbarhet genom socialt gestaltade livsmiljöer, samt i Seminarie T5: Omställning tillsammans, byggande för ett hållbart samhälle.
Regina Westas Stedt är Samhällsstrateg, landsbygdsutvecklare och bredbandssamordnare på Vingåkers kommun, som med stort engagemang, erfarenhet och mod bryter ny mark i samverkan mellan kommun och civilsamhälle.
Med en ovanlig förmåga att entusiasmera och förklara är Regina en inspiratör som öppnar dörrar och skapar möjligheter för utveckling.
Regina talar under seminarie T1: Offentlig-civil samverkan, på torsdagen.
Gunnar Casserstedt är vd för det lokala utvecklingsbolaget Kiladalens Utveckling AB (svb) som framgångsrikt genomfört nya hyresbostäder och driver landsbygdsutveckling i många olika former i Stavsjö i Kiladalen.
Genom involvering med många lokala aktieägare bestående av privatpersoner, familjer och småföretagare på orten har Kiladalens Utveckling vänt hopplöshet till framtidstro och utvecklingskraft. Ett recept för att i samverkan lyfta sin ort och plats som kan visa vägen för många fler, både på landsbygd och i städer.
David Jonstad skriver och pratar om hållbarhetsfrågor ur ett systemkritiskt perspektiv. Tidigare mest som journalist, i dag som föreläsare och författare. Han har bland annat skrivit de uppmärksammade böckerna Kollaps och Jordad.
David är uppvuxen i Stockholm, men greps av en längtan ut till landet och sedan sex år tillbaka bor han tillsammans med sin familj på en liten gård i Dalarna. Där utforskar han möjligheten att leva ett gott liv inom planetens gränser. Han är i dagarna aktuell med en ny bok: Meningen med landet – Min väg till ett jordat liv.
David kommer tala under seminarie T3 på torsdagen.
Sophie Nachemson-Ekwall är verksam vid Stockholm School of Economics Center for Research on Sustainable Markets där hennes forskning handlar om långsiktig kapitalbildning, de institutionella investerarnas roll och förutsättningarna för en mångfald av ägarmodeller.
2018 gav hon ut boken ”Ett Sverige där anställda äger”, tillsammans med tankesmedjan Global Utmaning. Under konferensen kommer Sophie Nachemson-Ekwall tala om användning av Sociala obligationer som finansieringsmodell för kooperativt ägande/boende under seminarie T6: En social bopolitik för Sverige
Allessandro Rancati är arkitekt och designer med lång erfarenhet av design för policy, strategisk design, och tjänstedesign. Han är medlem i New Bauhaus-enheten vid Europeiska kommissionens gemensamma forskningscenter.
Allessandro arbetar med att kombinera design- och komplexitetsteori med utveckling av en designkultur i Europeiska kommissionen. Alessandro är även aktiv inom regenerativ matproduktion.
Allessandro medverkar under konferensen i seminarie F2: New European Bauhaus – Platform for building a sustainable society by, with and for citizens. Seminariet är på engelska.
Dragana Curovic är projektledare och bosocial utvecklare på allmännyttiga Helsingborgshem.
Dragana Curovic berättar om tankarna bakom det mycket uppmärksammade nya gemenskapsboendet SällBo på Fredriksdal i Helsingborg. Hyresgästerna i huset är antingen 70-plussare eller max 25 år gamla, de hyr varsin mindre lägenhet och delar på gemensamma ytor som vardagsrum, träningsrum, ateljé och specialinredda kök för till exempel bakning. På SällBo är integration mellan olika åldrar och bakgrunder i fokus.
Dragana Curovic medverkar i projektrevyn på torsdag 18 november.
Styrelseordförande i Ekobanken och tidigare vice vd i banken under 14 år.
Kristoffer har arbetat med kreditgivning till hållbara företag och organisationer i mer än 15 år. Det har handlat om allt från förskolor, skolor, omsorgsföretag, förnybar energi, hållbara byggen och olika former av gemenskapsboenden. Han har även arbetat med marknadsföring av Ekobanken och är anlitad som föreläsare inom kreditgivning i hållbara och värderingsdrivna banker.
Just nu fokuserar Kristoffer Lüthi på att föra ut budskapet att många aktörer behövs för att nya boendelösningar ska kunna skapas. Det krävs att alla hjälper till för att något ska bli av och det gäller både boendegrupper, kommuner, banker, rådgivare och byggare. Här krävs ett stort informationsarbete och att vi tillsammans tänker nytt.
Kristoffer talar under Seminarie F3: Finansiering och byggeekonomi, på fredagen.
Marwa Dabaieh är arkitekt och forskare vid Malmö Universitet med inriktning mot BioGeometry med naturbaserade material, hennes expertis omfattar hållbar-, och miljömedveten arkitektur.
Marwas forskning handlar om passiva och koldioxidneutrala, lågteknologiska och taktila metoder, samt deras användning för samtida energieffektivt och koldioxidsnålt byggande. Hon arbetar transdisciplinärt och tillämpar participatorisk design.
Två av Marwas uppmärksammade projekt på senare tid är ”the Z free home”, ett plusenergiboende för flyktingar i enbart bionedbrytbara material som uppförs i Skåne, samt ”6Zs: the minus carbon and plus energy house”
Marwa Dabaieh talar under Seminarie F1: Sociala husfabriker, tiny houses och ett nytt egnahemsbyggande
Carl-Johan Engström är ordförande i Global Utmanings hållbara städer-råd.
Han är professor vid KTH:s avdelning för samhällsplanering och miljö. Han har varit ansvarig tjänsteman för stadsutveckling i Uppsala och dessförinnan avdelningschef vid Boverket samt varit ordförande i FFS, Föreningen för Samhällsplanering.
Carl-Johan Engström talar under Seminarie T6: Global Utmaning: En social bopolitik för Sverige
Maria Bergstén är ordförande i Stöckebygdens utveckling ekonomisk förening samt en av en av initiativtagarna till Mötesplats Stöcke.
Idén från några föräldrar som ville bygga en idrottshall växte snabbt till ett innovativt utvecklingsprojekt i 50-miljoners klassen där ideella, offentliga och kommersiella krafter samverkar på ett helt nytt sätt. Allt dessutom sprunget ur bygdens gemensamma önskningar och behov. Det är ett dynamiskt, flexibelt och modernt allaktivitetshus på ca 2 500 kvadratmeter och en inspirerande utomhusmiljö med plats för idrott och lek, för service och handel och för kultur, evenemang och aktiviteter. Just nu är Maria bland annat aktuell som talare på det internationella seminariet Social and solidarity economy & rural development in Europe, för att presentera Mötesplats Stöcke som ett gott exempel.
Maria talar i Seminarie F3: Finansiering och byggekonomi för socialt byggande.
Francisco José Pazos García är utbildad inom Territorial and Environmental Strategies for Local Development, kartograf, samt projektkurator på Nomad Garden för projektet Gardens in the Air (Sevilla-Spanien), ett cirkulärt initiativ för urban åternaturalisering som involverar konstnärer, vetenskapsmän, arkitekter, designers, invånare i Tres Barrios-Amate och ungdomar från den lokala föreningen A.E.S. Candelaria.
Projektet som Francisco presenterar under konferensen har varit en utforskning av grannskapets resurser och arter, för att föreställa sig nya relationer av hållbart välstånd genom en integrerad vertikal trädgård, en parfym som destillerar växter från grannskapet och en ljudkomposition som hyllar nya relationer. Trädgårdarna är rum för dialog mellan samhälle och natur, laboratorier där potentialen hos växter och mänskliga behov är sammanlänkade.
Francisco José Pazos García talar under Seminarie F2: New European Bauhaus – Platform for building a sustainable society by, with and for citizens
Lars Malmgren är bostadsexpert med inriktning mot kooperativ hyresrätt och äldres boende. Lars har medverkat och ansvarat för statliga utredningar inom dessa ämnen, senast ”Bostäder att bo kvar i, bygg för gemenskap (SOU 2015:85).
Med erfarenhet från ett drygt 30-tal projekt med kooperativ hyresrätt som upplåtelseform är Lars en av landets mest erfarna konsulter i att stödja bostadsföretag och byggemenskaper från tidigt skede till färdigt boende.
Med Nybo bostadsutveckling AB driver Lars som CEO projekt för äldre i kooperativ hyresrätt för egen förvaltning i Nybo kooperativa fastigheter AB genom den sk hyresmodellen, där föreningen blockhyr fastigheten av fastighetsbolaget, senast i Simrishamn. Nybo har även utvecklat metoder för att bygga på svaga bostadsmarknader där upplåtelseformen skapar möjligheter, idag med pågående projekt i Ockelbo.
Lars talar i Seminarie F5 om Kooperativa metoder och vägar framåt för en hållbar, inkluderande och tillräcklig bostadsförsörjning
Lena Eriksson Åshuvud är operativt ansvarig för GodBo Management AB samt styrelseordförande i JAK Medlemsbank. Lena har en bakgrund från bank- och finanssektorn med mer än 20 år sammanlagt i SEB och EIB. Idag arbetar hon för hållbarhet och hållbara investeringar på flera olika sätt – som rådgivare till finansiärer och företag som söker kapital, som investerare och entreprenör (GodBo), samt som styrelsemedlem (bl.a i JAK Medlemsbank).
Allt hennes arbete handlar om att hitta nya lösningar på våra samhällsproblem och/eller bidra till att hitta investerare för att dessa lösningar ska bli verklighet. Att Lena engagerat sig i JAKs styrelse beror på att hon tror att JAK, som medlemsägd bank, kan ha en stor roll att fylla när det gäller frågor som exempelvis tillgång på kapital och förståelse för de olika sociala former av företagande och boendelösningar som nu växer fram. I GodBo vill hon och hennes medinvesterare använda fastigheter för att ändra på de socioekonomiska orättvisor som råder i våra utsatta områden.
Lena Eriksson Åshuvud medverkar Seminarie T6: ”En social bopolitik för Sverige”, dels Seminarie F3: Finansiering och byggekonomi för socialt byggande
Christian Nilsson är Distriktschef i Bergsjön inom Familjebostäder och ansvarar därmed för Familjebostäders arbete i Bergsjön omfattande ca 3000 lägenheter. Familjebostäder arbetar aktivt med hyresgästinflytande och i Bergsjön samverkar Christian med Hyresgästföreningen i projektet MICOLL.
Allmännyttan i Göteborg har fått ett utökat uppdrag att bidra till det inte ska finnas några särskilt utsatta områden senast 2025. Idag finns det sex sådana områden och Bergsjön räknas som ett av dom. Arbetet innebär att arbeta med trygga miljöer samt bidra till ökad folkhälsa, högre sysselsättning och bättre skolresultat.
Christian Nilsson medverkar i seminarie F4: Integrerande och inkluderande livsmiljöer.
Magnus Löfqvist är ekoby-byggare och miljökonsult, samt aktiv i Goda Händer ekoby. Goda Händer ekoby är en lantlig ekoby vid sjön Skagerns strand i Degerfors kommun. Ekobyn grundades 2011, och är idag hem åt sex vuxna och sju barn.
Byn utgörs rent juridiskt av en lantbruksfastighet, gemensamt ägd av privatpersoner. Målsättningen är att på sikt hitta en annan, mer praktisk ägandeform. Hittills har dock jordförvärvslagen satt stopp för detta. Goda Händer vill dock inte gå mot ett mer uppdelat ägande, eftersom de tror att det gemensamma ägandet stärker byns kontinuitet på lång sikt och bidrar till en god maktbalans.
Magnus medverkar på seminarie F6: Äga gård tillsammans? Nya sätt att bo och utveckla landsbygden i egenskap av boende i, och en av grundarna av, Goda Händer ekoby.
Nätverket RURARK grundades för att samla arkitekter och planerare med ett intresse för landsbygder och dess förutsättningar. Det urbana och täta har länge varit fokuspunkt för lösningar på de miljö- och klimatutmaningar vi lever med idag. RURARK ifrågasätter den hegemonin och försöker hitta svar i rurala och perifera områden.
I nätverket ingår bland annat medgrundarna Jenny Lindberg, Louise Hagelberg och Petra Henriksson, som gästar Socialt Byggande.
Petra Henriksson är intresserad av resiliens och resursfrågor inom arkitektur och samhällsplanering. Tidigare projektledare för Leader-projektet Bredbandsbullerbyar i Sollefteå kommun som syftade till opinionsbildning och inflytt till kommunens landsbygd.
Louise Hagelberg är arkitekt på Liljewall Arkitekter med en master Urbanism & Societal Change, samt aktiv i lokala bygdefrågor och nätverk.
Jenny Lindberg är arkitekt och samhällsplanerare. Särskilt intresserad av frågor som rör social hållbarhet i relation till arkitektur och samhällsplanering. Arbetar idag på Luleå kommun med strategisk planering och samhällsutveckling.
Just nu arbetar RURARK med en förstudie finansierad av Leif Blomkvists Forskningsstiftelse för Hållbar Samhällsutveckling (LBF) med det övergripande temat ”Arkitektens roll på landsbygden”. Nätverket vill undersöka hur arkitektrollen kan breddas för att utforska hållbara samhällen bortom den urbana normen, så att arkitekten kan ta ett större ansvar och bli mer relevant i en landsbygdskontext.
RURARK presenterar sig under projektrevyn samt medverkar i seminarie T3: Byarnas comeback och seminarie F6: Äga gård tillsammans? Nya sätt att bo och utveckla landsbygden.
Dan Melander är erfaren projektledare och projektutvecklare som i detta sammanhang medverkar som representant för BOBINI – Bygga & Bo i Natur – Innovationsverkstad som driver byggande av tiny houses som verktyg för ny samhällsutveckling i stad och på landsbygd.
Efterfrågan på Tiny Houses och nya flexibla småhusområden ökar. BOBINI arbetar för sådana nya möjligheter för medskapande hållbara lokalsamhällen i stad och landsbygd och lyfter behovet av nya regelverk för denna utveckling.
Dan Melander medverkar med en presentation i Seminarie F1: Sociala husfabriker, tiny houses och ett nytt egnahemsbyggande
I Tanums kommun arbetar gruppen bakom byggemenskapen Andreastorpet på att förverkliga ännu ett kooperativt hyresboende, i efterföljd till det framgångrika Hogslätts vänboende.
Projektet sker i samverkan mellan byggemenskap, kommunen och den lokala sparbanken.
I presentationen medverkar representanter från Byggemenskapen Andreatorpet, projetlots, kommunen och Kultursystem Bottna-Gerlesborg. Andreastorpets vänboende presenterar under plena 2, på torsdagen.
Maria Block är projekterande arkitekt och VD för Blockark AB, som har sitt säte på verksamhetskollektivet Kapsylen i Stockholm. Hon jobbar mycket i nätverk med andra kompetenser med fokus på ekologi/uthållighet och föreläser också på temat (för inspelade föredrag se byggekologi.com).
Som ordförande i Stiftelsen för Byggekologi och författare till ”Byggekologi – Kunskaper för ett hållbart byggande” tillsammans med Varis Bokalders har Maria en djup teknisk kunskap och materialkännedom. Just nu arbetar hon med en ny uppdaterad utgåva som kommer Q1 2022.
2019 blev hyreslägenhetsprojekt Lusthusbacken, Piteå, nominerat till Årets Bygge för att ha ekologi och innovationer i fokus.
Under T5 Omställning tillsammans, byggande för ett hållbart samhälle talar Maria om valet av material i relation till funktion, miljö- och hälsoaspekter.
Quatorze är ett franskt kooperativ med syftet att samla krafter och tvärdisciplinära kompetenser kring meningsfulla projekt.
De är dedikerade till hållbarhet och arbetar både med gestaltning, processer och produkter. Nancy Ottaviano är arkitekt och doktor i stadsplanering, Romain Minod är arkitekt och social entreprenör. De är tillsammans ledare för Quatorze.
Nancy och Romain medverkar under seminarie F1: Sociala husfabriker, tiny houses och ett nytt egnahemsbyggande. Presentationen är på engelska.
Magnus Falk är projektledare på Träbyggande inom Bygg och Fastighet på RISE samt Projektutvecklare på Innovationsmiljön Smart Housing Småland.
Magnus arbetar sedan 2009 med hållbarhet i 3-helix miljöer på Västkusten och Småland. Han arrangerar konferenser, studiebesök och temagrupper för företag, offentlig sektor och akademi inom många olika delar av hållbarhetsområdet; CO2 mätning, fossilfri mobilitet och hållbar samhällsbyggnad är några fokus. Sedan 2019 verksam på RISE och Smart Housing Småland.
Just nu arbetar Magnus bland annat med projektet Stationssamhälle 2.0 och det som kan bli Nordens första sjukhusbyggnad i trästomme.
Under Socialt Byggande medverkar han i seminarie F2: New European Bauhaus – Platform for building a sustainable society by, with and for citizens (fredag).
Klara Sjögren Holtz är planarkitekt på Orust kommun. Orust kommun har under de senaste åren arbetat med socialt byggande genom att bygga en bred politisk förankring i frågan och stärka kompetensen inom förvaltningen.
Kommunen arbetar för att skapa förutsättningar för sociala byggprojekt från planeringsstrategier på översiktsplanenivå till markanvisningar riktade till byggemenskaper och ett egnahemsområde. Förhoppningen är att sociala byggmetoder i framtiden skall kunna bidra till bostadsförsörjningen och utvecklingen av öns lokalsamhällen på ett hållbart och demokratiskt sätt.
Orust kommun har deltagit som projektpart i Vinnovaprojektet Divercity – steg 2 och deltar även som projektpart i en ny ansökan för utveckling av ett egnahemsområde i Husebybergen, ihop med Egnahemsfabriken. En del av i Husebybergen i Ellös på Orusts västkust utgör testbädd för sociala och innovativa bostadsprojekt.
Klara Sjögren Holtz medverkar under konferensen i seminarie T1: Offentlig – civil samverkan, på torsdagen, samt under projektrevyn.
Staffan Schartner är arkitekt, projektlots för byggemenskaper och ägare av omniplan, ett arkitektkontor som även genomför projekt i egen regi.
Staffan Schartner har arbetat med integrerad projektering, projekteringsledning och projektledning i 30 år utifrån ambitionen att återföra arkitektrollen och byggprojektledarrollen till varandra. 2011 grundade Staffan den svenska Föreningen för Byggemenskaper och var sedan dess ordförande mellan 2011-2020 och han är ett välkänt ansikte för många som arrangör av studieresor och utbildningar och som debattör.
Just nu är Staffan aktuell som projektlots för Byggemenskap Gårdeni Uppsala, 34 lgh i ett urbant läge, samt som projektledare för Övre Trelleborg, ett urbant trähus som uppförs i ett samverkanskoncept baserat på ägarlägenheter, en ”byggherregemenskap”.
Staffan medverkar i seminarie F3: Finansiering och byggekonomi för socialt byggande.
Kajsa Crona är prisbelönt arkitekt med fokus på bostäder och stadsbyggnad, och adj professor i Boendets arkitektur på Chalmers. Med mer än 20 års erfarenhet arbetar Kajsa som uppdragsansvarig och specialist med bostäder i alla skeden från stora stadsbyggnadsprojekt och infill i befintlig stad till detaljprojektering av flerbostadshus och småhus.
Kajsa Crona ingår i Centrum för Boendets Arkitektur (CBA) på Chalmers Arkitektur, vars syfte är att bygga en nationell plattform för kunskapsförmedling, diskussion, utvecklingsarbete och forskning kring boende och bostad.
I både sin undervisning och sin praktik är fokus på bostadens kvaliteter ur ekologiska, ekonomiska och sociala aspekter. Hennes föreläsningar fokuserar på hur framtidens bostadsområden kan förberedas för ett instabilt klimat med hjälp av större fokus på ekosystemtjänster, cirkulär ekonomi och energieffektivitet. Kajsa är pådrivande med utveckla socialt byggande i Sverige.
2019 publicerade Sweco och CBA Kajsa Cronas rapport ”Att bygga billigt är dyrt” som bland annat konstaterar att vi för att på samma gång klara av bostadsbrist, social hållbarhet och klimatförändringar behöver nya modeller för finansiering och redovisning i bostadsproduktionen.
Kajsa Crona medverkar under konferensen med en föreläsning i plena på torsdagen på temat långsiktigt hållbara bostäder ekonomiskt tillgängliga för alla.
Anders Solvarm är självbyggare och innovatör med inriktning mot kretsloppsorienterade bostäder, samt en av grundarna av Naturhusvillan som är involverade i flertalet av de Naturhus som byggs idag i Sverige och Norge.
Anders har stor kunskap om utformning och byggnation av hållbara byggnader, växthus och kretsloppssystem. Han bor med sin familj i ett Naturhus – ett timmerhus i ett växthus – i Vänersborg som han har utformat och byggt själv.
Anders medverkar under konferensen i Seminarie T5 om ekologiskt byggande för omställning.
Jan Åman är sedan 2018 Creative Director med ansvar för strategi och innovation för Duveds framtida utveckling. I detta arbetar han för Årehus AB, Duved Framtid AB och Vinnovaprojektet Duvedmodellen.
Jan Åman har en lång erfarenhet att arbeta som curator, skribent och aktivist både inom samhällsutveckling, arkitektur, matutveckling och konst. Han har bl a varit ansvarig för innovationsprogrammet för USA på världsutställningen i Milano 2015 och tillsammans med Mia Hägg gästprofessor på arkitektskolan i Louvain i Belgien.
För vidare information se: https://www.eauetgaz.se/om-oss
Jan Åman medverkar i Seminarie T3: Byarnas comeback på torsdagen den 18:e november.
Pernilla Hagbert är doktor i arkitektur och forskare vid avdelningen för Urbana och Regionala Studier på KTH. Pernillas forskning berör frågor kring omställning bortom inlåsningar i eko-effektiva och tekno-ekonomiska lösningar, socio-kulturella perspektiv på hållbar samhällsbyggnad och vardagspraktiker.
Som del av projektet ”Bortom BNP-tillväxt: scenarier för hållbart samhällsbyggande”, utforskade hon samhällsbyggnadssektorns roll och planeringens förutsättningar för radikal omställning. Pernilla leder numera bl.a. forskningsprojektet ”Könad Hållbarhet” som undersöker boende som en arena för inkluderande omställning utifrån ett intersektionellt perspektiv. Hon medverkar också i ett nytt forskningsprojekt som ska utforska ”Hållbarhet i alternativt boende”, med fokus på bl.a. bo- och byggemenskaper.
Pernilla Hagbert medverkar under konferensen med en föreläsning i plena på fredagen om Hållbart samhällsbyggande i omställning.
Jimmy Alm är poet som driver företaget Dikta dig. Formen för Dikta dig påminner om att teckna ett porträtt, men istället för att teckna en bild skriver Jimmy en dikt.
Formatet uppstod av en slump inför en festival 2015, men det var först 2018 och många insikter senare som Jimmy förstod att det var exakt den här formen som gjorde hans skrivande meningsfullt.
För tillfället diktar Jimmy Tranemo kommun i rollen som Tranemos kommunpoet. Han gästar konferensen med en diktläsning på fredagen den 19:e november.
Karin Kjellson är arkitekt SAR/MSA & medgrundare av Theory Into Practice (TIP), samt tidigare projektledare för Vinnovas innovationsprojekt Divercity. Hon är också en av initativtagarna till byggemenskapen Villa Mälarhöjden.
I Mälarhöjdens villakvarter i Stockholm byggs det två ovanliga hus. En förbipasserande kan lätt tro att det är villor, men det är ett litet flerbostadshus och ett parhus. Tillsammans med den ursprungliga villan på tomten har det bildats en bostadsrättsförening, Brf Villa Mälarhöjden.
Privatpersoner har grundat föreningen och låtit bygga husen, som de kommer bo i och äga tillsammans. Detta är den ursprungliga bostadsrättsmodellen, som till skillnad från kommersiellt producerade bostadsrätter ger medlemmarna självbestämmande över såväl investeringar, byggnadsutformning som föreningsekonomi.
Karin Kjellson, som själv är bostadsarkitekt, är en av grundarna till Brf Villa Mälarhöjden. Karin kommer berätta om hur idén föddes, om hinder och fallgropar längs resan och om den sanna glädjen i att realisera en livsdröm.
Plenapresentation, projektrevy, torsdag 18 november.
Caroline Bergmann är social företagare, bybyggare och styrelseledamot ERO (Ekobyarnas riksorganisation).
Hon har under 15 år jobbat med direktverkande landsbygdsutveckling i form av ideell mäklartjänst, socialt byggande, kulturarrangemang och genom att hela tiden finna olika nya metoder för hur ideellt arbete kan utveckla en plats långsiktigt.
Just nu arbetar Caroline Bergman med att förverkliga ett nytt permanent communityintiativ i en förening med medlemmar från hela världen men främst från skandinaven. Hon engagerar sig i detta sammanhang som representant från civilsamhället inom en trepartsamverkan i Tranemo kommun. Hon är även rådgivare och medbyggare i olika småhusbyggen
Caroline Bergman presenterr Uddebos arbete med småhusbyggande i seminarie F1: Sociala husfabriker, tiny houses och ett nytt egnahemsbyggande, samt medverkar i panelen under Plenasession 4: Avslutningsdiskussion ur de sociala byggrörelsernas perspektiv.
Erik Berg är arkitekt, certifierad permakulturdesigner, projektlots och byggpedagog. Med båda fötterna förankrade i folkrörelser har han sedan 2004 genomfört tillsammansbyggen på objekt runt om i Sverige genom organisationen Byggbrigaden. Sedan 2011 är han styrelseledamot i föreningen för Byggemenskaper och sedan 2018 är han ordförande för Egnahemsfabriken.
Erik Berg är uppvuxen på landet och efter ett decennium i Göteborg återvände han till landsbygden på Tjörn, där han idag arbetar som arkitekt i det omställningsorienterade arkitektkooperativet Bygden. Erfarenheten av att bygga sitt eget hus har han med sig in i frågeställningen om ett modernt Egnahemsbyggande.
Under konferensen kommer Erik Berg tala under Seminarie F1: Sociala husfabriker, tiny houses och ett nytt egnahemsbyggande, samt i seminarie T3: Hela landet kan leva! Byarnas comeback
Anna Falkenstjerne Beck är forskare och styrelseledamot i den danska föreningen bofællesskab.dk som samlar Danska bogemenskaper.
Just nu är hon aktiv i ett danskt projekt som kategoriserar och kartlägger bofællesskaber i Danmark – det lär finnas omkring 1000 stycken!
Anna Falkenstjerne Beck talar under Seminarie T2: Nordiska spår – utblickar och jämförelser.
Ylva Lundkvist Fridh är ekonom- och miljöhistoriker med en passion för civilsamhälle, kooperation och omställningen till resilienta ekonomiska och finansiella system. Hon arbetar för närvarande som VD för Mikrofonden Sverige och har tidigare arbetat som verksamhetsutvecklare på Riksorganisationen Hela Sverige ska leva, lärare på Färnebo folkhögskola, projektledare på Sveriges Lantbruksuniversitet mm.
Ylva Lundkvist Fridh bor i Stjärnsund i Dalarna och är i det lokala sammanhanget ordförande för Stjärnsunds föreningsnätverk samt ideellt arbetade VD för Stjärnsunds bygdebolag AB svb.
Ylva är en välkänd profil inom omställningsrörelsen, som uppskattad föreläsare och skribent, expert på lokal ekonomi, social finans och omställning.
Under konferensen kommer Ylva Lundkvist Fridh medverka i:
Mette Adolfsson är projektledare för mötesplats Häradsbäck och Härlundabygden AB och en av de drivande krafterna bakom den lokala utvecklingen i byn Häradsbäck i Älmhults kommun i Södra Kronoberg.
Genom ett starkt entreprenörsskap och social samverkan har bygden mot konventionell ekonomisk visdom skapat lokal utveckling och byggt ut den nära servicen i form av mötesplatser mataffär, café, biblioteksfilial med mera. Bygdebolaget driver idag även det lokala äldreboendet.
Mette Adolfsson berättar om sina inspirerande erfarenheter av att skapa utveckling underifrån under seminarie T3: Byarnas comeback
Johan Brandström är ansvarig arkitekt på Kaminsky Arkitektur. Johan arbetar i en mängd olika typer av projekt i olika skalor: från det ödsliga trapphuset i Vara som för den förbipasserande blev ett magiskt tittskåp, till ett stort bostadskvarter i Stockholm där restaurangen längst upp i huset också odlar på taket utanför.
Johan är engagerad i bostadsfrågan, att driva vårt sätt att bo, leva och verka mot en mer hållbar framtid. Ett engagemang för att ta ansvar för helheter och göra skillnad i samhället har bidragit till att Johan är aktiv i olika kyrkoprojekt och bland annat driver möjligheten för den lokala Montessoriskolan att kunna bygga för kommande generationer. Idag är han involverad i Garveriområdets fortsatta utveckling.
Johan talar på torsdagen tillsammans med Eva-Lotta Bengtsson från Ekumeniakyrkan i Floda om det sociala bygget av den nya kyrkosalen i Floda.
Liselotte Abel är ordförande i Sörby sambruk i Falkenberg och medverkar i Leaderprojektet ”Ett annat sätt att leva” som syftar till att skapa en kunskapsbank om bogemenskap och locka fler att bosätta sig i byn Sörby, som redan idag har stort hållbarhetsfokus, odlingsgemenskaper och rehabiliterande miljöer med gröna värden.
Liselotte berättar om planerna för utvecklingen av Sörby som en framtidsby i seminarie T3: Byarnas comeback
Oda Ellensdatter Solberg är arkitekt och fram tills nyligen projektledare för projeket Nye boligkvaliteter på Stadsbyggnadskontoret i Oslo.
Nye boligkvaliteter var ett projekt som löpte mellan 2019-2021, med utgångspunkt i de politiskt formulerade målen att kommunen ska arbeta för fler alternativa boendeformer. I projektet fokuserade kommunen på sociala bygg- och boendeformer: bostäder med delning och gemenskap, självbyggeri, byggemenskaper, boendekooperativ och ekobyar.
Projektet har publicerat tre temahäften som ahr bidragit med definitioner och förklaringar av de olika begreppen och en rad med exempel och tips till den som vill skapa egna sociala boenden. Parallellt med det har Stadsbyggnadskontoret arbetat med vägledning till pågående projekt och en kartläggning av kommunens handlingsutrymme i samarbete med Eiendom- og byfornyelsesetaten.
Oda medverkar på seminarie T2: Nordiska spår, på torsdagen.
Anna är arkitekt med ett genuint intresse av att utforska det nya i det vardagliga, såsom hur våra bostäder kan utformas för framtiden. Hon har utvecklat flera projekt inom fältet “delningsarkitektur” och samverkar nu med bostadsaktörer för att lansera delningsbostäder på den svenska bostadsmarknaden. Ett innovationsarbete som TIP initierat för att bredda bostadsutbudet, erbjuda en bostadsnära gemenskap, social trygghet och kraftigt förbättrad resurshantering.
Med konkreta exempel från innovationsprojekten “Max 4 Lax“ och “CoKitchen” berättar Anna om hur en ny bostadsarkitektur kan planeras för mer gemenskap och delade lösningar.
Anna Sundman medverkar i seminarie F5: Kooperativa metoder
Ulrika Egerö är ordförande i riksföreningen Kollektivhus Nu.
Ulrika är boende i kollektivhus sedan 35 år och sedan 2014 ordförande i Kollektivhus Nu.
Intresset för kollektivhus och bogemenskaper ökar lavinartat, men byggandet av nya går trögt. Kollektivhus Nu har tagit fram ett typprogram som på bara 4 sidor beskriver vad en behöver tänka på när en planerar nya kollektivhus.
Ulrika Egerö medverkar i Seminarie T4: Bogemenskaper och kollektivhus för framtiden – hur hålls gemenskapen levande.
Albert Edman är fokusområdesledare, Städer i förändring på RISE samt internationaliseringsstrateg för Viable cities.
På RISE är Albert fokusområdesledare för ”Städer i förändring” där bland annat RISE arbete som partner i New European Bauhaus koordineras.
På Viable cities är Albert internationaliseringsstrateg, vilket innebär att koordinera och utveckla kopplingen till EUs nya mission om 100 klimatneutrala städer till 2030, där också New European Bauhaus ingår.
Albert medverkar i Seminarie F2: New European Bauhaus – Platform for building a sustainable society by, with and for citizens (Fredag)
Kooperativet Egnahemsfabriken vill återuppväcka det historiska Egnahemsbyggandet, Sedan starten 2018 har föreningen etablerat en bred social mötesplats kring tillsammansbyggande och organiserat självbyggeri samt genomfört ett 20-tal husprojekt tillsammans med grupperna ungdomar, äldre och nyanlända.
Målet för Egnahemsfabrikens verksamhet är både att bygga lokalsamhället starkare och att ge fler vägar till egna hem åt fler. På konferensen kommer kooperativet presentera sina två största projekt till dags datum: ett flerbostadshus på landet och ett samlat egnahemsområde.
Lisa Pelling är statsvetare och chef för tankesmedjan Arena Idé samt författare till rapporten Wienmodellen – inspiration till en ny social bostadspolitik (Arena Idé 2019).
Lisa Pelling har själv bott i över tio år i Wien och utifrån den bakgrunden undersökte hon hur staden Wiens i flera avseenden framgångsrika sociala bostadspolitik skulle kunna översättas och inspirera även i Sverige.
I år har hon tillsammans med Johanna Lindell gett ut boken ”Det svenska missnöjet”. Boken är ett resultat av över 300 intervjuer med människor på sex orter med låg genomsnittlig inkomst och kort genomsnittlig utbildning. Många av intervjuerna kom att handla om människors hem och bostäder, om höga hyror, otrygga bostadsområden och om ensamhet mitt i hyreshuset.
Lisa Pelling talar under Seminarie T1: Offentlig – civil samverkan.
Stenbackens boende och arbetskooperativ ligger i Söderhamn och har en vision att hjälpa människor från utanförskap till medborgarskap. Verksamheten är unik genom att de genom sina 43 lägenheter kan erbjuda boende till de som har svårt att komma in på ordinarie bostadsmarknad.
De kan även erbjuda arbete genom sin arbetsintegrerade verksamhet och de återinvesterar överskott i samhällsnytta. Just nu pågår arbetet med ett nytt planprogram för den norra staden i Söderhamn, här ser kommunen Stenbacken som en viktig aktör för att utveckla stadsdelen framåt.
Stenbacken medverkar genom Anders Ramstrand, Maria Nordström och Andreas Helgesson i seminarie F4: Integrerande och inkluderande livsmiljöer på fredagen.
Jaan-Henrik Kain är seniorforskare på Gothenburg Research Institute, Göteborgs Universitet. I snart 25 år har han forskat på hållbar stadsomvandling i Sverige, Europa, Afrika och Latinamerika. Fokus har legat på handlingsinriktat kunskapsbyggande och lärande med brett deltagande av olika intressenter, aktörer, sektorer och discipliner.
Forskningen har handlat om stadsförtätning, bostäder, avfall & återvinning, vatten & sanitet, cirkulär ekonomi, ekosystemtjänster, förorenad mark, planering, design, innovation, systemtänkande, spel, digitala verktyg och mycket mer. Han leder MICOLL-projektet, med samarbete i Österrike och Storbritannien.
Röda Oasen i Malmö är en kollektivhusförening som drivs av femton vuxna och ett gäng barn. 2016 blev Röda Oasen utvalda av Malmö stad som en av elva byggherrar som fick ett markanvisningsavtal för byggnader i Sege Park
Byggemenskapen Röda Oasen utvecklar bostäder i ett äldre hus på 1700 kvm bruttoarea i Sege Park. Huset kommer innehålla tretton lägenheter i varierade storlekar och gemensamma ytor, produktionen sker under 2021. Längs vägen har utmaningarna varit många, kopplat till finansiering, planering, projektering och produktion.
Salla Korpela är byggemenskapskonsult, författare och ordförande i föreningen Ryhmärakennuttajat ry, som är en förening för professionella aktörer inom byggemenskapsrörelsen i Finland.
Salla Korpela har arbetat med bo- och byggemenskaper i Finland sedan 2007 då hon var med om att grunda föreningen Koti kaupungissa ry – Hem i stan rf, som till dags datum har skapat tre kollektivhus i Helsingfors. Engagemanget har blivit till ett yrke och Salla Korpela är idag byggemenskapskonsult på heltid inom den egna firman Sagarak Oy.
Salla Korpela har skrivit två böcker (på finska) om kollektivhus och byggemenskaper; en bok om filosofin bakom kollektivhus och en guidebok om gruppbyggande/byggemenskaper. Just nu är hon anlitad som projektlots för det tredje kollektivhusprojektet som föreningen Aktiiviset Seniorit genomför. Projektet Pasaati är ett seniorhus som omfattar ungefär 55 bostäder och välutrustade gemensamma utrymmen.
Salla Korpela kommer att berätta om aktuella projekt och läget i Finland under seminariet Nordiska spår.
Det är inte lätt att hitta hus där privata lägenheter kombineras med rum för gemenskap. Därför bestämde sig ett gäng Uppsalabor för att skapa byggemenskapen Gården, som efter några års planering och förberedelser nu är under uppförande.
Huset som nu är under uppförande blir fyra våningar högt med ca 30 lägenheter. Medlemmarna har med hjälp av arkitekter format sina egna planlösningar utifrån sina behov. Lägenheterna är flexibla och kan anpassas efter rådande livssituation så att man ska ha en chans att bo kvar resten av livet.
Gården är ett exempel på de senaste årens alltfler urbana byggemenskaper.
Paul Fuehrer är lektor i sociologi vid Södertörns högskola med forskning bland annat inom områdena visuell sociologi, miljösociologi, tidsanvändning och balans mellan förvärvsarbete och fritid.
Paul Fuehrer har i över 20 år forskat om hållbara städer och stadsutveckling, bl. a. i de två stora, tvärvetenskapliga forskningsprojekten: HUSUS (Hushåll och urbana strukturer i uthålliga städer) samt det nyligen avslutade projektet Bortom BNP-tillväxt: Scenarier för hållbart samhällsbyggande.
Paul har även medverkat i innovationsprojektet Elastiska Hem där ett stort antal forskare, arkitekter och stadsplanerare har studerat alternativ till de rådande normerna för vad som utgör ”ett hem” i bostadsbranschen. En central frågeställning i Elastiska hem var hur boendets utformning och organisering kan skapa förutsättningar för ett hållbart vardagsliv.
Under Socialt Byggande 2021 kommer Paul medverka som talare i Seminarie T4: Bogemenskaper och kollektivhus för framtiden – hur hålls gemenskapen levande.
Expert på Boverket, tidigare bland annat huvudsekreterare i Utredningen om bostäder för äldre (SOU 2015:85).
Ulrika Hägred är huvudförfattare till Boverkets vägledning om byggemenskaper i bostadsförsörjningen, som vänder sig till kommuner som är intresserade av att låta byggemenskaper få en plats i bostadsförsörjningen och stadsutvecklingen.
Ulrika har nyligen gjort en uppföljning och preliminär utvärdering av startbidraget för byggemenskaper, som hon kommer att berätta om på torsdagsmorgonen, under konferensens inledningspass.
Tinna Harling är arkitekt, samt projektledare och ordförande för Egnahemsfabriken på Tjörn. Med ett stort engagemang i samhällsutvecklingens olika delar är Tinna även styrelseledamot i föreningen för Cultural Planning och föreningen för Byggemenskaper.
Genom Egnahemsfabriken har Tinna Harling brutit ny mark för ett organiserat kollektivt självbyggeri, tillsammansbyggande, och landsbygdsutveckling genom samskapande. Tinna är projektledare för Socialt Byggande 2021 och medverkar under konferensen som seminarievärd och med en presentation i Seminarie T1: Offentlig-civil samverkan
Silje Erøy Sollien är arkitekt och stadsplanerare samt Ph.D, Roskilde Kommun.
Silje har arbetat med forskning runt självorganiserat byggande och villkor för byggemenskaper och alternativa boendeformer i Danmark, med utgångspunkt från best-practices i Europa. I sin roll som stadsplanerare i Roskilde arbetar hon idag med att realisera stadsdelen Musicon, som släpper fram urbant självbyggeri och tillsammansbyggande i organiserad form i staden.
Silje medverkar i Seminarie T3 om Nordiska spår och berättar om Rosikildes arbete med bogemenskaper.
Hans Eek har under hela sin yrkesverksamma tid arbetat med klimat- och miljöfrågor. Han var en av dem som startade EFEM arkitektkontor och har huvudsakligen forskat och utvecklat passiv solvärme och andra energisnåla lösningar i Sverige och internationellt. Tillsammans med Professor Wolfgang Feist utvecklade han Passivhus. 2003 fick de Göteborgs internationella miljöpris.
I början av 2000-talet var han projektledare för visionsprojektet ”Göteborg 2050” som beskriver en hållbar stad i en hållbar omvärld. Under tio år arbetade han med Passivhuscentrum och numera med klimatpositiva byggnader.
Idag ritar Hans Eek bland annat klimatpositiva hyreshus inom ETC Bygg tillsammans med Kjellgren architects (se: https://etcbygg.se/). I Västerås är de första husen är inflyttade. Husen och boendet utvärderas av MDH. Projekt pågår i Växjö, Malmö och på flera ställen i landet.
Hans medverkar i seminarie T5: Omställning tillsammans: byggande för ett hållbart samhälle.
Jenny Stenberg, seniorforskare på Gothenburg Research Institute GRI, Göteborgs Universitet, och egen företagare i Apricus, arbetar sedan 20 år med aktionsinriktad, interaktiv och transdisciplinär forskning med särskilt fokus på sociala aspekter och invånarinflytande i planering, renovering och design.
Jenny forskar bland annat vid Egnhemsfabriken på Tjörn och har där i samverkan med involverade aktörer utvecklat en medskapande designmetod för självbyggare vilken använts bland annat i forskningsprojektet Tillsammans bygger vi som tillsammans med Tjörns kommun utvecklar kunskap om medskapande och självbyggeri för ungdomar.
På konferensen presenterar hon tillsammans med kollegor projektet MICOLL: Migration and housing: meeting refugees’ housing needs through collaborative housing programmes där forskarna i samverkan med Hyresgästföreningen och Egnahemsfabriken utveckar en testbed för medskapande och självbyggeri i Bergsjön. Hemsida: www.codesigncities.se