Program
Idéburet och socialt byggande konferensen 12-13 oktober
Den 12-13 Oktober 2023 genomförs den tredje upplagan av den öppna nationella konferensen konferensen Idéburet och socialt byggande.
Även denna gång bjuds det på ett stort antal programpunkter, med talare, paneldeltagare och andra inbjudna gäster från Sverige och världen. Självklart är vi från föreningen för byggemenskaper där och även KOBB kommer att hålla i ett av seminarespåren på torsdag eftermiddag.
Programmet är indelat i fyra huvudblock med föreläsningar och diskussionspaneler på Kulturhuset Bergsjön, samt tolv temaseminarier med valbara inriktningar och studiebesök till projekt i närheten. Passen i stora salen leds av vår skickliga moderator Kajsa Crona och de tematiska fördjupningsseminarierna hålls ihop av seminarievärdar med djupt engagemang i frågorna.
I årets upplaga har vi utökat utrymmet för diskussioner och möten. Varje temaseminarium innehåller en öppen paneldiskussion eller workshopdel. I lokalerna finns många naturliga och inbjudande utrymmen för mingel och samtal mellan deltagare. Det kompletterar vi med öppen ateljé, utställningar, samt kvalificerad rådgivning från experter som håller öppet under konferensen.
Invigning av 2023 års konferens om idéburet och socialt byggande |
Arrangörernas och moderatorns välkomsthälsning
Vår moderator Kajsa Crona, Regionchef på Tengboms, Arkitekt/adjungerad professor Chalmers, hälsar välkomna
|
Bakgrund till kulturhuset i Bergsjön
Navet, Göteborgs stad, Familjebostäder & Pernilla Hallberg, Bergsjön 2031 mfl |
Bergsjöns och idéburets och socialt byggandes historia |
Bergsjön: Second hand och pionjär
Claes Calendeby, arkitekturkritiker och arkitekturhistoriker och professor emeritus vid arkitekturens teori och historia, CTHClaes Caldenby berättar om byggandet av Bergsjön i svår terräng. I en krissituation med svår bostadsbrist i Göteborg, precis före miljonprogrammet, återanvändes redan utvecklade hustyper. Samtidigt blev Bergsjön en pionjär för nytänkande i omgörningen av Stacken till kollektivhus och byggandet av ekohuset Bågskytten. |
Gemenskap eller död – om behovet av social infrastrukturKerstin Kärnekull, arkitekt, kollektivhusaktivist och redaktör för Bo tillsammans
|
Projektrevy: aktuella projekt där civilsamhället tar täten
Gården i Uppsala
|
Danmark är känt i hela världen för sina många bogemenskaper. Nu byggs det fler än någonsin förr, för alla åldrar och för seniorer, av startargrupper och bostadsutvecklare. Vad ligger bakom den danska boomen? Vad kan vi lära i Sverige?
Bygg- och bogemenskaper i Danmark – en framgångssagaCamilla Nielsen-Englyst, Landsforeningen for Økosamfund, Bofaelleskab.dk och GEN Europe.I Danmark byggs fler bogemenskaper än någonsin tidigare. Camilla Nielsen-Englyst från den danska organisationen Bofællesskab.dk och Global Ecovillage Network ger en överblick över den spännande utvecklingen. |
Byggutvecklarbyggda bogemenskaper på frammarschJesper Ole Jensen, seniorforskare, BUILD vid Ålborg universitetJesper Ole Jensen, forskningsinstitutet Build, Ålborg Universitet, har kartlagt de danska bygg- och bogemenskaperna, inte minst de ”developerdrevne” och berättar om sina erfarenheter av hur uppifrånbyggande kan kombineras med brukarinvolvering. |
Rådgivning för fler bygg- och bogemenskaperThomas Aarup Due från Vejledningsenheden.Vid den danska social- och boligstyrelsen finns en nyinrättad rådgivningsenhet för bygg- och bogemenskaper. Vad har den för uppdrag och hur arbetar den med att få till ännu fler bogemenskaper? Thomas Aarup Due, projektledare informerar. |
SEMINARIE T1: Byggande och boende på landsbygden
Hur kan processen för att få till fler bostäder på landsbygden se ut? Och vilken roll har idéburet och socialt byggande i denna utveckling? Vad kan vi lära av landsbygden när det gäller att ”bygga samhälle”, att öka samarbetet och gemenskapen för ökad livskvalitet?
På landsbygden är frågan om nya former för att projektera, bygga och äga viktigare än någonsin. Behovet av ett inflöde av folk och kompetens är stort och kostnaderna för att bygga nytt har skenat. Nya och nygamla sätt och samspel behövs för att kunna bygga samhället underifrån. Samtidigt finns stora möjligheter att stimulera hållbar utveckling genom att skapa förutsättningar för inkluderande projektformer som bygger på initiativ från civilsamhället. Vi tar utgångspunkt i ett antal exempel på bygg- och boendeprojekt, utforskar lösningar, byggprocesser och alternativa arbetssätt jämfört med de mer konventionella. Vi diskuterar arkitektens roll i omställningsarbetet och inte minst hur myndigheter, regioner och kommuner kan ta ett större ansvar.
Värd: Thomas Norrby, samverkansledare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Petra Henriksson, Rurark
Deltagare:
– Paula Oksanen, Hogslätts vänboende
– Lena Falkheden, Andreastorpet/Hogslätts vänboende
– Tore Wizelius, Hambo
– Gerd Ljungqvist Persson, OAS
– Jenny Lindberg, Rurark
– Susanne Stenbacka, Uppsala Universitet
– Cecilia Bygdell, Uppsala universitet
– Peter Eklund, Kolmården/Krokek
Lokal: Stora salen
Max antal deltagare: 80
SEMINARIE T2: Vad tjänar kommunen på minskad ensamhet och delat boende i befintligt bostadsbestånd?
I ett pågående Vinnovaprojekt i utlysningen Social hållbarhet i den fysiska miljön, ”Dela bostad – hem för fler?”* försöker man skapa en förståelse kring framtidens boende utifrån människors bostadsbehov och vårt befintliga bostadsbestånd, både i relation till delat boende och människors upplevda ensamhet, i olika skeden av livet. Projektet pågår under drygt fyra år t o m 20260630 och handlar kort om hur vi kan bli bättre på att nyttja det befintliga beståndet och anpassa det till dagens bostadsbehov. Hur kan beståndet uppdateras i samband med renovering för att nyttjas till fler personer? Hur kan delade ytor i boendet bidra till att möta ofrivillig ensamhet samt bidra till att minska klimatavtrycket från nyproduktion?
Projektet är ett samarbete mellan Lunds Universitet, KTH, Uppsala kommun, White Arkitekter, AB HELASTADEN, förre stadsbyggnadsdirektören Christer Larsson och med Ett tak, som projektledare och projektkoordinator.
Under 2023 genomför de även ett Vinnovafinansierat tilläggsprojekt, ”Vad tjänar kommunen på minskad ensamhet och delat boende i befintligt bostadsbestånd?” där fyra av parterna deltar tillsammans med Ramboll. Det här är ett tilläggsprojekt som var klart 31 augusti 2023 och nu kommer att tillämpas i huvudprojektet ”Bostäder till fler i det befintliga bostadsbeståndet i Uppsala – Testbädd för delande och minskad ensamhet”. Du bjuds nu in till ett samtal för att diskutera möjligheter och utmaningar kopplat till bättre nyttjande av det befintliga fastighetsbeståndet, nyttoanalyser och beräkningsmodeller som de arbetat med i tilläggsprojektet.
Värd: Ett tak
Deltagare:
– Ann Edberg, VD medgrundare Ett Tak AB, Projektledare i Vinnovaprojektet ”Dela bostad – hem för fler” samt delprojektet ”Vad tjänar kommunen på minskad ensamhet och delat boende i befintligt bostadsbestånd?”
– Christer Larsson, arkitekt SAR/MSA, KKH, Grundare av AKTIEBOLAGET HELASTADEN
– Elin Blume, strategisk samhällsplanerare med fokus bostadsförsörjningsfrågor vid stadsbyggnadsförvaltningen i Uppsala kommun.
– Ida Sandström, arkitekt och biträdande universitetslektor i arkitektur och stadsbyggnad vid Lunds universitet.
– Erik Stenberg, Arkitekt SAR/MSA, lektor på KTH
– Viktoria Walldin, partner, antropolog, specialist social hållbarhet. White Arkitekter
Lokal: Black Box
Max antal deltagare: 30
SEMINARIE T3: Nordiskt spår: Bygg- och bofellesskaper i bostadskrisens Norden
Höga räntor, ökade byggkostnader och prisfall på befintliga bostäder har gjort att bostadsbyggandet över nästan hela Europa är i fritt fall. Norden är inget undantag.
Trots många likheter mellan de nordiska länderna finns det också många skillnader. Vid tidigare kriser har det idéburna byggandet, där vinstmarginalen inte är den allenarådande drivkraften, visat sig kunna erbjuda nya möjligheter. Hur ser det ut 2023 ur ett nordiskt perspektiv? Vilka är bekymren och vilka möjligheter kan vi ana?
Värd: Nordiskt nätverk KOBB / Staffan Schartner, omniplan
Deltagare: Företrädare för det idéburna byggandet i de nordiska länderna, bla Salla Korpola och Oda Solberg.
Lokal: Ateljé 1 -textil
Max antal deltagare: 15
SEMINARIE T4: Finansiering för socialt drivet samhällsbyggande
Hur aktiverar vi det ”sovande kapitalet” i bogemenskaper, ekobyar och kooperativa organisationer för att driva ny idéburet och socialt byggande?
I detta seminariet belyser vi svårigheterna för att få finansiering från ett entreprenörs och projektägarperspektiv, svårigheterna för att kunna bidra till finansieringen av idéburet och socialt byggande från ett finansiärsperspektiv, samt pågående initiativ och idéer för social finansiering som är under utveckling eller utprövande. Seminariet inleds med presentationer och efter paus samlas vi för samtal och gemensamt arbete i workshopform med fokus på utveckling av strategier, lösningar och infrastrukturer för finansiering av idéburet och socialt byggande.
Värd: Erik Berg
Deltagare:
– Kristoffer Lüthi, Styrelseordförande Ekobanken
– Veronica Hejdelind, HejdelindHallenberg
– Karin Kjellson, Villa Mälarhöjden och TIP
– Jonas Lagander, Coompanion
– John Helmfridsson, Föreningen för byggemenskaper
– Mattias Poulsen, Byar och Kvarter
– Peter Eklund, Hela Sverige ska Leva
Lokal: Ateljé 2 – färg
Max antal deltagare: 18
SEMINARIE T5: Hur man kan skapa bygg- och bogemenskaper för och med ekonomiskt svaga grupper (OBS enbart för kommunala tjänstepersoner och politiker)
Detta samtal är endast för tjänstepersoner och politiker
Samtalet inleds med en presentation av verktygslådan från DiverCity och en kort information om projekten Bostadsinnovationer underifrån och Idéburen och gemensam bostadsförsörjning, Tjänstepersoner och beslutsfattare från Orust, Tanum och Uppsala berättar om tre olika processer med fokus på vilka verktyg de främst har använt sig av och vill lyfta fram.
Efter presentationer blir de samtal/workshop i mindre grupper
Värd: Katarina Carlsson och projekten Bostadsinnovationer underifrån och Idéburen och gemensam bostadsförsörjning,
Deltagare: Jaan-Henrik Kain, GU, Tinna Harling, Egnahemsfabriken, Jenny Stenberg, GU Jesper Bryngelsson, HGF. Presenterande kommuner: Elin Blume, Uppsala Klara Holtz Eklånge och Linda Drottz, Orust kommun Hans Schub, företrädare för kommunstyrelsens arbetsutskott Tanums kommun
Lokal: Gamla biblioteket
Max antal deltagare: 50
SEMINARIE T6: Handens demokrati - medskapande som verktyg i samhällsbyggandet
Hur fungerar medskapande i praktiken och vad får det för effekter? Kan vi människor genom handens skapande vara det som förvandlar det tomma rummet till något med ett innehåll som vi bygger en relation till?
Detta seminariet fokuserar på det som händer på plats när vi genom medskapande processer låter medborgare delta i samhällsbyggandet på ett praktiskt vis. Vad fungerar och vad fungerar inte? Hur väljer vi vilka aktiviteter som lämpar sig? Går det att vara medskapande utan att vara en del av den längre process som samhällsbyggande är en del av? Vi går igenom exempel på olika medskapande initiativ runtom i södra Sverige och diskuterar tillsammans utifrån dessa.
Värd: Ida Karestrand och David Furuholm, Egnahemsfabriken
Deltagare:
– Lisa Magnusson och Nicolas Keller Växtvärket
– Caroline Bergmann, Uddebo
– Katarina Karlsson, Hemslöjdskonsulenterna
– Malin Finlöf, Gbg stad
Lokal: Studierum 1
Max antal deltagare: 15
Studiebesök till Kollektivhuset Stacken
I anslutning till konferensen erbjuder vi två studiebesök till Kollektivhuset Stacken!
Om Kollektivhuset Stacken
År 1969 byggdes bostadshusen på Teleskopgatan, men bostadsmarknaden var av ett annat slag än den är idag; i mitten av 70 – talet stod många lägenheter tomma. Utrymme fanns för ett experiment, som nu har stått kvar i över 30 år. Ägarna till huset, Göteborgshem föreslog att huset skulle göras om till ett kollektivhus, med gemensamma lokaler som dagis, matsal, verkstad mm. Ett samarbete upprättades med Chalmers, som planerade husets förändring, medan Göteborgshem stod för det ekonomiska och ombyggnaden i sig. Hyresgäster kontaktades allteftersom och organisationen för kollektivhuset planlades. 1980 flyttade de första hyresgästerna in.
Huset ägs av den kooperativa hyresrättsföreningen Stacken, det vill säga de som bor i huset! Eftersom de själva äger sitt hus innebär det också att det är de som förvaltar, sköter om huset. Detta innebär mycket frihet i hur de vill utforma arbetet i huset, men också mycket ansvar. Att allt det här ska fungera bygger på arbetsgemenskap, samt att alla hjälps åt att fatta bra gemensamma beslut.
Tid: kl 14.50 och pågår ca 1,5-2h. Samling utanför kulturhuset.
Studiebesök till Navet i Bergsjön
I anslutning till konferensen erbjuder vi två studiebesök till Navet i Bergsjön!
Navet i Bergsjön är en ideell paraplyförening av och för invånarna och civilsamhället i Bergsjön. En invånardriven mötesplats för utövande av demokrati, gemenskap, kultur, personlig bildning och utveckling. Det växte fram ur engagemang.
Navet vill bidra till ett hållbart lokalsamhälle i Bergsjön där civilsamhället är starkt och invånarna har framtidstro, möjlighet att påverka, likvärdiga livsvillkor, får sina rättigheter tillgodosedda och kompetenser tillvaratagna. Deras metoder bygger på att vi bara kan förändra genom att själva vara förändringen.
Navet jobbar brett för Bergsjöns invånare, inte begränsat till våra medlemmar.
Tid: kl 14.50 och pågår ca 1,5-2h. Samling utanför kulturhuset.
Vill ni arrangera en nätverksträff under minglet? Förbokas via mail info@socialtbyggande.se
Vi bjuder in alla deltagare, talare, volontärer och arrangörer till en härlig middag på Rolling Bistro i Gamlestaden i sharing-style innehållande olika tacos med tillbehör; både fisk, vegetariskt, kött, sides och såser. Bokas senast den 5 oktober.
De 100 första; 300kr ink moms.
Övriga; 400kr ink moms.
Bokning till middagen är öppen och betalas sedan separat. Man kan betala med kort eller faktura. (Fakturaavgift tillkommer)
|
SEMINARIE F1: Medborgardriven platsutveckling – vad händer när människor får makten över sina platser?
I detta seminariet fokuserar vi på folket som vill få chansen att bygga landet och staden. Vi tar del av exempel på den kraft som kan frigöras när samhället vågar släppa makten över platsförvaltning och platsutveckling till boende, civilsamhälle, kultursektor och lokala aktörer.
Vilka värden skapas? Vilka risker finns? Vilka hinder måste övervinnas? Hur får man det att hända? I seminariet hör vi goda exempel från olika platser, initativ och rörelser i staden, förorten och på landsbygden från hela Sverige.
Värd: Erik Berg, Egnahemsfabriken
Deltagare:
– Veronica Hejdelind, vd HallemarHejdelind
– Barbara Ekström, Kulturutvecklare, Göteborg: Makten över möjligheten
– Bahman Pourjanaki, processledare Folkets Hus och Parker – En medborgardriven mötesplats – Navet i bostadsområdet?
– Caroline Bergman, platsutvecklare Uddebo
Lokal: Stora salen
Max antal deltagare: 80
SEMINARIE F2.1: Samlad kraft för boende och byggande tillsammans - visioner för hyresrätten och vägar framåt. 10:30-11:20
Kan samverkan mellan olika aktörer leda till fler bogemenskaper, kollektivboenden och sociala byggprojekt, i hyresrätt? Hur kan vi stötta bogemenskaper så att de överlever på sikt?
Seminariet lyfter utmaningar och frågor men också möjligheter för framtiden . Vi är övertygade om att det med gemensam kraft går att hitta vägar framåt, så att fler ”tillsammansboenden” med hyresrätt skapas och att fler får upp ögonen för att det faktiskt går. Är du nyfiken på att höra hur vi går från ord till handling och skapar förutsättningar för fler boenden runt om i Sverige? – ja då får du inte missa det här seminariet.
Värd: HGF, Kollektivhus NU
Deltagare: Marie Linder, Carl-Johan Bergström och Roger Höög HGF, Ulrika Egerö, Kollektivhus NU samt Boihop Göteborg.
Tid: 10:30-11:20
Lokal: Blackbox
Max antal deltagare: 30
F2.2 Kooperationens möjligheter till idéburet byggande 11:30-12:20
Tillsammansbyggandet blev stort i Sverige vid 1900-talets början. Då grundades aktörer som HSB, Riksbyggen och OBOS. Hur har deras uppdrag ändrats de senaste 100 åren och hur ser de på sin roll i tillsammansbyggandet i framtiden?
Värd: Kajsa Crona, CBA .
Deltagare: Johanna Frelin, Riksbyggen, Lars-Göran Andersson HSB, Sofia Ljungdahl, OBOS
Lokal: Blackbox ( 35 pers)
Max antal deltagare: 30
SEMINARIE F3: En multi-lokal samhällsutveckling beyond ”the local trap- framtiden enligt forskarna
Endast för forskare i inbjudan
Värd: Nils Björling, Chalmers
Deltagare:
Lokal: Atelje 1 – textil ( 20 personer)
Max antal deltagare: 15
SEMINARIE F4: Workshop Community cup – lera som gemenskapsbyggande material
Med utgångspunkt i designforskningsprojektet Transforming the city for play, ett samarbete mellan HDK-Valand, Förvaltningen för kulturutveckling (Västra Götalandsregionen), Nämnden för Hemslöjdsfrågor och Ecoagroforestry Center (EAC) i Linnarhult, bjuder vi till en samskapande och gemenskapsbyggande keramikworkshop med lokal förankring!
Här formar vi koppar i lera hämtad i Linnarhult, medan vi talar om vikten att ta vara på och dela våra resurser, och hur detta kan leda fram till nya, mer hållbara utvecklingsprocesser.
Värd: Helena Hansson, Carmen Fetz
Deltagare: Helena Hansson, Carmen Fetz
Lokal: Atelje 2 – färg
Max antal deltagare: 10
SEMINARIE F5: Arkitektur med ett syfte - idédrivna byggaktörer visar vägen
Socialt engagerade byggaktörer, djärva framtidsvisioner och normbrytande arkitektur nu och då. Lär känna bostadshus som inte bara ger tak över huvudet utan också självförverkligande, kraft och gemenskap.
Vilka är människorna och idéerna bakom dessa unika hus? Vad särskiljer det idédrivna bostadsbyggandet i värdegrund, process och byggd form? Sessionen inleds med inspirerande exempel och nytänkare. Därefter följer en workshop med visioner för framtidens hem och grannskap. Hur kan vi leva och bo, vad är det i arkitekturen som ger oss mening och sammanhang?
Värd: Karin Kjellsson, TIP
Deltagare:
– Anna Sundman, TIP/arkitekturinstitutet
– Pernilla Parding, Stadsmissionen
– Solmaz Beik, Kod Arkitekter
– Magnus Almung, Arkitekt Tengbom
– Kjell-Ove Sethson, Fristadbostäder
– Ketil Moe, Arkitekt, författare till ”Hva koster en god bolig”
Lokal: Gamla biblioteket
Max antal deltagare: 50
SEMINARIE F6: Nätverksmöte Projektlotsar
Projektlotsar leder byggemenskaper, bogemenskaper eller tillsammansbyggeri. Workshopen diskuterar problem och möjligheter med rollen och vilka stödsystem vi behöver. Vi lägger grunden för framtida erfarenhetsutbyten och samverkan.
Värd: John Helmfridsson
Deltagare: Aktiva projektlotsar
Lokal: Grupprum 3
Max antal deltagare: 15
Vi lägger pusslet tillsammans med panel, diskussion och intressanta talare.
Tillsammans bygger vi samhället- redan idag!
John Helmfridsson, Arkitekt/ordförande Föreningen för byggemenskaper och Åsa Isacson, plattformen för Sveriges Bygg- & BogemenskaperLansering av plattformen för Sveriges Bygg- & Bogemenskaper och prisutdelning av Tillsammansbyggnadspriset 2023. |
Panel – Så får vi volym i idéburen byggsektor
Karin Lindeberg, Bostadspolitisk chef HGF, Martin Grander, Malmö Universitet, Elin Olsson, Länsarkitekt Västerbotten, Johanna Selin, Riksbyggen, Kristoffer Lühti, Ekobanken
|
Öppen talarlista – Vilka konkreta projekt ska du starta för att bidra till idéburet och socialt byggande och boende? |
Att lägga pusslet för idéburet och socialt byggande |
En bänk är en möbel avsedd för flera personer att sitta på samtidigt bredvid varandra och som till skillnad från en stol eller pall automatiskt skapar möjligheter för sociala rum och gemenskap. Att behöva ge plats till en annan person (som man kanske inte känner) skapar automatiskt ett socialt band och sänker tröskeln för interaktion. Bänken kan utformas på många olika sätt beroende på avsikterna med utformningen. Ska många kunna sitta tillsammans? Ska användarna kunna samtala med varandra eller ska det gå att sitta flera men ändå vara ifred? Beroende på hur bänken utformas kan även andra aktiviteter tillåtas ta plats som att ligga, hoppa eller klättra!
Genom en skapande workshop med spillmaterial som arbetsmaterial utforskar vi och bygger tillsammans en temporär bänk och diskuterar bänken, form och funktion. Du som deltar välkomnas till en lekfull workshop i form av en hyllning till bänken som är så enkel men spelar en stor roll för vila, samtal, möten och trivsel i våra publika rum.
Fristående från konferensen finns möjlighet för organisationer att arrangera nätverksträffar för deltagande medlemmar på YESBOX Home of Entrepreneurs på Gamlestadsvägen 4 i Göteborg. Kontakta oss på info@socialtbyggande.se så löser vi en lokal!
Vi förbehåller oss rätten att göra ändringar i programmet.