Välkommen till Garveriet!

Platsen för årets konferens är vald med omsorg.

Läs mer om kommunikationer och boende här.


Vid årets upplaga av Socialt Byggande vågar vi påstå att platsen för mötet är halva grejen. För Garveriet i Floda utanför Göteborg är inte vilket ställe som helst, det är en mötesplats som genomsyras av omsorg, kultur och sökandet efter en hållbar gemensam framtid.  Inte minst är det en miljö som tillkommit genom sociala byggmetoder – det konferensen till stor del handlar om. Lokalen vi samlas i för plenapassen är byggd genom mer än 6000 timmar av volontärarbete.

Ät, möt och lär hållbarhet på Garveriet

Garveriet i Floda är en inspirerande mötesplats där kunskap och nyfikenhet kring innovativ hållbarhet och lokal, småskalig matproduktion får växtkraft. Säsongen och de närodlade produkterna bestämmer vad som serveras på tallriken. I Garveriets entréplan finns restaurang, kafé och eget bageri, med den stora vedeldade bakugnen som är hjärtat i både vår matlagning och matproduktion. Här hittar du också vår butik för lokalproducerade varor och ett lokalt hantverksbryggeri. Här finns även vår Matstudio, där mycket av den lärande delen av verksamheten äger rum.

Garerveriets lokaler för möten

Garveriet är en plats för möten i alla skalor i en kreativ inramning. På plan 2 finns större konferenslokaler med plats för upp till 200 personer i samma sällskap och på plan 3 finns grupprum för mindre och medelstora möten och seminarier. I den intilliggande nybyggda kyrkan finns plats ytterligare 300 personer i den stora samlingslokalen. Kyrkan tillhör Ekuminaförsamlingen i Floda och utgjör ett exempel på folkrörelsedrivet byggande av idag, där tusentals volontärtimmar har lagts in i bygget av församlingens medlemmar.

Floda och historiken bakom

Garveriet i Floda startade som ett sullädergarveri som bedrev tillverkning av sulor till skor. Under senare delen av 1800-talet flyttades produktionen från Göteborg till Floda. Den ursprunglige ägaren var grosshandlare John Wennberg, som även drev andra verksamheter och ägde villan Karlsro vid Floda station. Nestor Brodin övertog garveriet 1898 och det var han och senare hans son Lars som utvecklade verksamheten, som stannade inom familjen fram till nedläggningen 1971.

Platsen har nu fått en omstart och fylls med ny sprudlande verksamhet med sikte på framtidens utmaningar i samhället, hållbarhet och mat. Runt Garveriets huvudfastighet skapas en miljö där bland annat akvaponisk odling av fisk och grönsaker ger karaktär. Platsen växer nu fram i samverkan mellan de olika aktörer som finns och verkar på området.